"Toegangscontrole als voedingsbodem voor nieuwe applicaties"

31/08/2009 OM 00:00 - Luc Willemijns
Placeholder
Carmelo en zoon Fony Buscemi: "Uitdaging is I.S.S. als totaalaanbieder van security-oplossingen buiten het weelderig tierend marktopportunisme te houden en de specialistische aanpak ten volle te blijven uitspelen".

Carmelo en Fony Buscemi (Industrial Security Systems N.V.)


"Toegangscontrole als voedingsbodem voor nieuwe applicaties"


Industrial Security Systems N.V. (I.S.S., Linkebeek) viert straks zijn 25-jarig jubileum. Vanaf dag één focuste de KMO zich op het huwelijk tussen beveiliging en elektronika, waarbij toegangscontrole tot een paradepaardje werd uitgebouwd. Dankzij die specialistische aanpak wist de onderneming buiten de opportunistische sfeer die in de security-markt heerst, te blijven, stellen Carmelo en Fony Buscemi, respectievelijk general manager en sales manager. Dat onze gesprekspartners het moeilijk hebben met de attitude van de zogenaamde facility management-dienstenaanbieders, is evident. Security blijft een discipline op zich en kan niet zomaar in een globaal facility management-aanbod worden ingebed zonder dat daartoe de vereiste expertise voorhanden is. Intussen maakt I.S.S. zich op voor de lancering van nieuwe toepassingen op basis van toegangscontrolesystemen in de richting van het gebouwen- en bezoekersbeheer. Vast staat dat CCTV- en video-toepassingen in combinatie met glasvezeltechnologie binnen dit plaatje een vooraanstaande rol zullen opeisen.


Om redenen binnen de gevoelsmatige sfeer maakte Carmelo Buscemi, geboren en getogen Italiaan, van België zijn thuisland. Uiteindelijk zou hij er, na een loopbaan in de elektronika-sfeer, in 1979 aan het hoofd van een eigen onderneming komen te staan, Industrial Security Systems genaamd. Het was onder Buscemi's impuls dat zijn toenmalige werkgever, bedrijvig in de productie van geld- en waardepapieren, in 1974 besloot een security-activiteit binnen een diversificatievennootschap op te richten. Toen bleek dat men na verloop van tijd niet geneigd was de nieuwe vennootschap, bedrijvig onder de naam International Security Systems, van de nodige geldelijke middelen te voorzien om door te groeien, trok Carmelo Buscemi zijn conclusies. Hij nam de vennootschap over, alsook een vijftal werknemers, en herdoopte ze, nu precies 25 jaar terug, in Industrial Security Systems. Verdienste van Buscemi is ongetwijfeld dat hij zovele jaren terug inzag dat het elektronisch security-aspect in de toekomst van cruciaal belang zou worden. Dit niet enkel binnen de betalingssfeer. Leedvermaak heeft Buscemi niet, maar toch kan hij een zekere glimlach niet onderdrukken als hij vaststelt dat zijn voormalige werkgever, een multinational notabene, die weinig belang hechtte aan zijn visionair inzicht, onlangs een bekroning in de wacht wist te slepen omwille van de invoering van een "smart card"-technologie.


Toegangscontrole als kernactiviteit


Vandaag de dag is Industrial Security Systems een gereputeerde speler in de security-markt. Die wordt bevolkt door een aantal multinationals enerzijds en een beperkt aantal KMO's anderzijds. Jaarlijks noteert I.S.S. een omzet van zowat 3,72 miljoen euro. Momenteel heeft de onderneming een kleine twintig medewerkers in dienst. Zowat 80% van zijn omzet put het bedrijf uit de implementatie van toegangscontrolesystemen. Daarnaast is I.S.S. actief in de plaatsing van personeels- en omgevingsbeheersystemen, systemen voor perimeter- en site-beveiliging, detectie- en anti-indringingssystemen, branddetectiesystemen alsook de elektronische bewaking/toezicht met behulp van CCTV-systemen. Naast zijn kantoren, heeft I.S.S. in Linkebeek ook een 800 m2 groot atelier op een bedrijfsterrein van zowat twee hectaren.

Voor de uitoefening van zijn taken doet het bedrijf een opdracht op drie sleutelpartners. Belangrijk daarbij is dat die partijen, naast de kennis van de hardware ook de nodige software-expertise in huis hebben, laat Carmelo Buscemi doorschemeren. Bevoorrechte partner van I.S.S. is GE-Interlogix, een toonaangevend aanbieder van elektronische beveiligingsoplossingen op het stuk van de bescherming tegen indringing en brand, elektronische toegang en facility management, remote access-systemen en diensten, beveiligingstoepassingen over glasvezel, video multiplexing en digital storage. Het Europese hoofdkwartier van GE-Interlogix bevindt zich te Zaventem. In België en het Groothertogdom Luxemburg geniet I.S.S. het statuut van business partner. "I.S.S. is intussen ongetwijfeld de oudste business-partner van GE-Interlogix," meent Carmelo Buscemi. Onze gesprekspartner verwijst naar de eerste contacten in 1973 met de toenmalige Amerikaanse producent van toegangscontrolesystemen Rusco, waarvoor I.S.S. in exclusiviteit de invoer in de BeLux opnam. Hoewel Rusco intussentijd met concurrent Casi tot Casi-Rusco versmolt, dat op zijn beurt in General Electric-dochter Interlogix werd geïntegreerd, bleven de bevoorrechte relaties van weleer behouden.

Andere belangrijke handelspartner van I.S.S. is het Zweedse TimeLox AB, onderdeel van de ASSA ABLOY-groep, die wereldwijd in 67 landen bedrijvig is. TimeLox geniet vooral bekendheid als fabrikant van elektronische oplossingen voor het ver- en ontgrendelen van hotelkamerdeuren. Maar de oplossingen van TimeLox worden uiteraard ook op andere deelterreinen van de toegangscontrole geïmplementeerd. Derde vooraanstaande business-partner van de Industrial Security Systems is het Italiaanse Comerson, waarmee sinds een zestal jaar wordt samengewerkt. Het in 1976 opgerichte bedrijf uit Carate Brianza, in de buurt van Milaan, ging zich doorheen de jaren specialiseren in innovatieve CCTV-producten (closed circuit television, nvdr.). "I.S.S. heeft steeds de filosofie gehuldigd om rechtstreeks met fabrikanten te werken en niet met invoerders. In plaats van detectie-camera's in te voeren van de gekende jongens, waarbij voor vergelijkbare producten een quasi-vergelijkbare prijs wordt gevraagd, opteerden we op CCTV-vlak voor Comerson als gesprekspartner. Vermits die partij zowel de vereiste hardware- als software-kennis onder eigen dak heeft, kunnen we niet enkel terugvallen op een partner die maatwerk kan leveren, maar tevens borg staat voor een kwaliteitsvolle dienst na-verkoop", verduidelijkt de general manager.


Ronkende referenties


Uit de keuze van zijn business-partners blijkt dat I.S.S. zich als integrator van hoogwaardige security-oplossingen wenst te positioneren. Intern beschikt men overigens over de steeds meer cruciale eigen software-vaardigheden. "Toegangscontrole is niet zomaar een kwestie van "badging"," valt zoon Fony Buscemi in. "I.S.S. manifesteert zich binnen die wereld als een aanbieder van sleutel-op-de-deur oplossingen", wordt daaraan toegevoegd. Die integratie-skills weerspiegelen zich voorts in een ISO 9001-kwaliteitscertificatie. Tot de klanten van I.S.S. horen bijvoorbeeld de SHAPE (Casteau), IBM, HP en de Europese Gemeenschap. "Voor de neus van grote multinationals kaapte I.S.S. indertijd een order weg ter waarde van 1,5 miljoen euro voor de implementatie van een toegangscontrolesysteem voor de 15.000 medewerkers op de voormalige Berlaimont-site", valt senior in. Andere namen op de referentielijst zijn Belgocontrol, Communicatie Centrum Noord, GE/MasterCard, Federal Express, General Motors, BASE, Monsanto, Solutia, Tabacofina-Vanderelst, Viangros, Veritas Software en Wereldhave. Voor een advokatenassociatie als Allen & Overy wordt op Europees vlak gewerkt. Andere opdrachten werden intussen verzorgd in Duitsland, Frankrijk, Nederland, Italië en Zwitserland.

De opdrachtgevers situeren zich in diverse kringen als de overheid, de industrie, de onderzoekswereld, de bankwereld, de brandstoffendistributie, de telecommunicatie, de ambassades, de informatica en de logistiek.


Veel marktopportunisme


Carmelo Buscemi: "In de markt van de security viert opportunisme hoogtij. Wat op zich gevaarlijk is vermits bij het gros van de opdrachtgevers niet altijd sprake is van een duidelijk inzicht in de security-vereisten en daarmee samenhangende technieken". Heel wat multinationals, bedrijvig in de elektronika, zoeken vanuit een opportunistische reflex uitbreiding binnen het beveiligingsgebeuren, zo luidt het. "Voor I.S.S. is toegangsbeveiliging en -controle steeds een kernactiviteit geweest, waarin we een jarenlange expertise hebben opgebouwd. Vandaar ook dat we intern over de nodige software-competenties beschikken, maar eveneens ervaring hebben met de meest geschikte procedures in verband met het veiligheids- en beveiligingsbeleid," zo nog de general manager.

Bijzonder moeilijk hebben onze gesprekspartners het met de zogenaamde aanbieders van facility management-oplossingen. "Vaak betreft het partijen die actief zijn op technisch vlak, maar die zich profileren als single sourcing-partij en gauw-gauw ook toegangsbeveiliging en -controle in hun aanbod opnemen. Vooraleer tot een eigen prijszetting over te gaan, contacteren ze gespecialiseerde spelers als I.S.S., om daarna een zogenaamd gunstiger tarief aan de opdrachtgever aan te bieden. In de praktijk ontberen ze echter de vereiste know-how om een kwaliteitsvolle service te waarborgen. Facility management en security zijn nu eenmaal twee totaal verschillende disciplines, wat bepaalde klanten tot hun scha en schande mogen ondervinden. Het is dus geen toeval dat sommigen nu al het security-luik uit hun facility management-opdrachten lichten," stelt Fony Buscemi.


Glasvezel opent nieuwe perspectieven


In de toekomst wil I.S.S. op basis van een kwaliteitsvolle dienstverlening en service na-verkoop (met uiteraard gegarandeerde interventies rond-de-klok, nvdr.) doorgroeien binnen die hypercompetitieve omgeving. Liefst op eigen kracht, zo blijkt, hoewel men niet te beroerd zal blijken om op bepaalde deelterreinen partnerships te sluiten voor zover dat nodig mocht blijken. Intussen zijn naast Fony, ook broers Frank en Yvan in het bedrijf werkzaam, waarbij de verantwoordelijkheden nauw werden afgelijnd. Carmelo Buscemi tekent intussen een behoedzaam groeipad uit, waarbij aangegeven wordt dat bijkomende kritische massa meest aangewezen lijkt. "Een verdubbeling tot verdriedubbeling van de omzet moet het objectief zijn," luidt het. Dat de volgende generatie intussen voor nieuwe dynamiek zorgt, is verheugend. Zo maakt I.S.S. voor het eerst in zijn bestaan werk van een actief marketing-beleid. Zoon Fony laat intussen doorschemeren in de toekomst bijkomende diensten te willen aanbieden in de richting van het gebouwenmanagement, evenwel steeds vertrekkend van de core business, in casu de toegangscontrole. "Electronische beveiliging, vooral met behulp van videotoepassingen, neigt steeds meer in de richting van de informatica en de telematica. Met de nieuwe glasvezeltechnologie dienen zich dus nieuwe kansen aan. Nu al merk je tijdens prospectie-inspanningen dat de gesprekspartners steeds vaker informatici zijn, die wensen te weten welke de impact van het beveiligingsbeleid op het server-park en het bedrijfsnetwerk zal zijn," verduidelijkt Fony Buscemi. Maar dat I.S.S. in de toekomst zijn toegangscontrole-expertise met nieuwe diensten (lees: bezoekersbeheer, gebouwenbeheer, .), al dan niet in combinatie met Internet-gerelateerde toepassingen, zal uitbreiden, staat als een paal boven water.

Voor u geselecteerd

Kort de voordelen van een abonnement...

Belangrijk nieuws te delen?

Cookie voorkeuren

Deze website gebruikt cookies om je een betere bezoekerservaring te bieden. Bepaal hier welke soort cookies je toestaat.