"Uitgegroeid tot volwaardige KMO-fiduciaire"

31/08/2009 OM 00:00 - Luc Willemijns
Placeholder
Evoluerende administratieve, juridische en fiscale formaliteiten zorgen ervoor dat bestuurders van KMO’s steeds minder tijd vinden om de realiteit op de werkvloer te volgen en strategisch te plannen. “KPMG Fiduciaire staat de KMO’s bij met professioneel advies op maat en operationele ondersteuning op het vlak van accountancy en bedrijfsbeheer. De multinationale know-how van de organisatie wordt op KMO-maat vertaald. Daarbij proberen we proactief met de cliënten mee te denken. Indien nodig, doen wij een beroep op specalisten uit de overige entiteiten van het KPMG-netwerk in België. Maar steeds blijft onze dienstverlening een haalbare kaart voor de middenmarkt”. Dat stelt vennoot Dirk Noeninckx in een gesprek met de redactie van “de Vlaamse Ondernemer”.
Hoewel KPMG in België al een Fiduciaire-entiteit had, vond een doelgerichte ontginning van de KMO-markt pas in 2000 plaats onder impuls van Ludo Ruysen (vandaag head of KPMG Advisory, nvdr.). Met de steun van onder meer Dirk Noeninckx en Luc Huyghe groeide KPMG Fiduciaire uit tot een volwaardige fiduciaire, naast de andere entiteiten zoals onder meer KPMG Belastingconsulenten en Juridische Adviseurs (Tax & Legal) en KPMG Advisory.
KPMG Fiduciaire is gegroeid vanuit een eigen sterkte. In 2000 deden zo’n 180 klanten een beroep op het kantoor. Vandaag is dat aantal tot 1.100 opgelopen. Deze groei werd deels ingegeven door de visie van de betrokken vennoten dat KPGM meer is dan een puur boekhoudkantoor en de bijhorende positionering, zo luidt het.
In het najaar van 2005 wijzigde KPMG Accountants zijn naam in KPMG Fiduciaire. Daarmee maakte men aan de buitenwereld duidelijk dat het dienstenaanbod in de breedte werd verruimd. Waar “Accountants” voorheen vooral verwees naar het inrichten, controleren en afsluiten van boekhoudingen en administraties van ondernemingen, vloeien fiduciaire diensten veeleer voort uit een adviesverlenende functie in alle domeinen waarmee een ondernemer, bedrijfsleider of V.Z.W. wordt geconfronteerd, in het bijzonder belasting- en juridisch advies.
Eveneens tot het dienstenportfolio horen onder meer begeleiding bij opstart, overname, (her)structurering, fiscale optimalisering bij vastgoedinvesteringen, opvolgings- en successieplanning, …
Vandaag de dag heeft KPMG Fiduciaire kantoren in Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Louvain-La-Neuve en Luik. Eind vorig jaar hevelde men de Antwerpse kantoren, zowel van KPMG Fiduciaire als van de zusterorganisaties, over van Wilrijk naar een bedrijvenpark te Kontich langsheen de Prins Boudewijnlaan. Met drie vennoten en zowat 85 medewerkers op de loonlijst boekte KPMG Fiduciaire in het boekjaar 2006-2007 een omzet van ongeveer 6,5 miljoen euro. Voor het lopende boekjaar wordt op 7,2 miljoen euro gemikt.
“Traditoneel mikken we op natuurlijke groei. Wat niet evident was als gevolg van een aantal ingrepen inzake regelgeving, zowel internationaal als nationaal,” weet Dirk Noeninckx. Daarmee verwijst hij naar de ingrepen van de wetgever die, ingegeven door omstandigheden, besloot een beschot op te werpen tussen onder meer audit- en accountancy-opdrachten.
“Doorverwijzing vanuit de audit-afdeling naar de fiduciaire is derhalve niet meer mogelijk. Die scheiding wordt in het grote KPMG-huis heel strikt nageleefd. Bij het minste vermoeden of mogelijkheid van tegenstrijdig belang, haakt één van de betrokken afdelingen onmiddellijk af. Gezien de internationale structuur van KPMG is het best mogelijk dat een minder belangrijk mandaat als auditor in het buitenland, het einde betekent van een lucratiever accountancy-mandaat in België,” aldus Dirk Noeninckx.
KMO-fiduciaire
De hedendaagse bedrijfsproblematiek is ook voor een familiale onderneming bijzonder complex geworden.
Ook de voorthollende globalisering maakt er de zaken niet eenvoudiger op.
Dirk Noeninckx: “Elke KMO in Vlaanderen ondervindt momenteel de impact van het eengemaakte Europa. En ook de sterk groeiende internationalisering van de markt doet zich gevoelen. Tegen die achtergrond is het voor een kleine of middelgrote fiduciaire niet langer mogelijk de vereiste expertise op eigen kracht te behappen. Inbedding in een netwerk van internationale vertakkingen en relaties is een must”.
Waarmee KPMG Fiduciaire aangeeft hoe belangrijk het netwerk en het synergie-effect van het wereldwijde KPMG-netwerk voor zijn dagdagelijkse bedrijfsvoering is. Eind 2004 werd een team van KPMG Tax & Legal voor de middenmarkt, onder leiding van vennoot Luc Huyghe, naar KPMG Fiduciaire overgeheveld om in het eerstelijnsadvies te voorzien.
“Er was een absolute nood aan een tussenschakel tussen Tax & Legal en de fiduciaire. Dat het initiatief van enkele jaren terug succesvol was, blijkt uit het feit dat het bewuste team inmiddels tot tien personen is uitgegroeid,” aldus onze gesprekspartner.
Dirk Noeninckx: “Klanten in het middensegment moeten beseffen dat KPMG Fiduciaire alle diensten aankan. Verschil met collega’s van de “Big Four”, die alle expertise binnen hun fiduciaire onderbrachten, is dat KPMG Fiduciaire verkiest specialisten aan te houden binnen de verschillende KPMG-afdelingen waar, indien nodig, voor bepaalde dossiers een beroep kan worden op gegaan. KPMG Fiduciaire profileert zich liever als een goede huisarts, die op basis van een welbepaalde diagnose met kennis van zaken de klant tijdig naar een specialist doorverwijst indien dat noodzakelijk mocht zijn”.
Waar KPMG Fiduciaire vroeger de gewoonte had om vaak met externe partners samen te werken, verkiest het bureau nu steevast een samenwerking met de interne entiteiten. “Dat onze interne entiteiten zich in een min of meer afgebakend terrein kunnen specialiseren, biedt het voordeel dat hun kennis en kwaliteit steeds op een hoogstaand niveau kunnen worden gehouden. Uit deze sterke “backbone” put KPMG zijn voordeel,” zo luidt het.
Momenteel horen zowat 65 tot 70% van het klantenportfolio tot het middensegment. Micro-ondernemingen (lees: eenmanszaken, met uitzondering van de beoefenaars van vrije beroepen, nvdr.) horen niet tot de doelgroep. KPMG Fiduciaire werkt uiteraard ook voor (branches van) multinationale ondernemingen, waarvoor enkel accountancy-werkzaamheden worden verricht. Aan de bedrijven in het middensegment, waaronder ook fors uit de kluiten gewassen KMO’s met internationale vertakkingen, biedt men een volledig dienstenpakket, d.i. accountancy enerzijds, fiscaal-juridisch advies anderzijds.
“Voor KMO’s die een buitenlandse activiteit opstarten, voorzien we initieel met een vertegenwoordiger van het eigen team in begeleiding ter plaatse. Pas nadien dragen we het dossier over aan het lokale KPMG-team,” aldus Noeninckx.
KMO’s in eigen land worden van vanuit de regionale uitvalsbasis van dichtbij gevolgd. “De boekhouding is enkel de vertaalslag van de dagdagelijkse prestaties van een onderneming. KPMG Fiduciaire zorgt ervoor maximaal ter plaatse aanwezig te zijn om voeling met de klant te houden, inzicht te verkrijgen in de dagdagelijkse wijzigingen in het bedrijf, zowel op materieel, immaterieel als personeelsvlak”, zo luidt het.
Overigens beklemtoont de vennoot dat de gehanteerde tarieven ook op KMO-maat zijn. “De tarieven van KPMG Fiduciaire zijn niet van het “Big Four”-gehalte. Uiteraard kunnen ze niet wedijveren met die van kleinere eenmanskantoren. Maar zelfs indien we intern bijkomende expertise moeten inhuren, gebeurt dat tegen prijzen die voor de KMO haalbaar zijn,” stelt Noeninckx.
Internet-boekhouden aan opgang toe …
Zowat vier jaar terug vatte KPMG Fiduciaire sterk de promotie van Internet-boekhouden aan. Toen met matig succes. Nu staat de markt op de vooravond van een echte doorbraak, geeft onze gesprekspartner aan.
“De uitbreiding van de Europese Unie en de globalisering zijn een gunstige voedingsbodem voor het Internet-boekhouden. De combinatie van technologie en de uitbreiding van de geografische markten zorgt ervoor dat de belangstelling voor Internet-boekhouden thans hand over hand toeneemt. Ook in het KMO-segment”, verduidelijkt de accountant.
KPMG Fiduciaire werkt terzake heel nauw samen met de gespecialiseerde diensten- en software-leveranciers ASPeX N.V. en C-Logic. Onder impuls van KPMG Fiduciaire werd door een externe partner de open software CaseWare WinAc ontwikkeld, dat in de koppeling voorziet tussen het internationale audit-programma CaseWare en de jarenrekening en fiscale aangifte.
“CaseWare WinAc wordt intussen ook al door verschillende confraters gebruikt,” klinkt het.
… en toenemende aandacht voor overdracht onderneming
Het einde van de babyboom-generatie vertaalt zich voor KPMG Fiduciaire in een flink aantal opdrachten omtrent de overdracht van ondernemingen.
“Bij familiale KMO’s stellen we een toenemende belangstelling vast voor de overname van de onderneming door de kinderen. Ongeacht het studietraject dat ze hebben afgelegd. Jammer is wel dat bedrijfsleiders zich niet permanent laten bijstaan door specialisten in bepaalde materies. Niet alle vertegenwoordigers van de X-generatie blijken immers over de geschikte capaciteiten te beschikken om het management van het familiebedrijf naar behoren te behartigen. En dat blijft in KMO’s vooralsnog een moeilijke boodschap. De koudwatervrees voor een vreemde eend in de bijt blijft in familiale ondernemingen bestaan,” oppert Dirk Noeninckx voorzichtig.
Dienstenaanbieders op twee échelons
Dirk Noeninckx: “Fiduciaires zullen ofwel kleinschalig blijven, ofwel op zijn minst tot middelgrote organisaties uitgroeien. De tussenliggende dimensie sterft uit. Die evolutie weerspiegelt een duidelijke markttendens. Voor kleinere dienstenleveranciers die de plaatselijke micro-ondernemingen bedienen zal steeds een markt bestaan. Daartegenover staat de groeiende middenmarkt die door iets grotere kantoren zal worden geserviced die, ten allen tijde, op specialisten een beroep moeten kunnen doen. Die expertise onder eigen dak aanhouden zal voor kleinere aanbieders hoedanook te duur blijken. In de structuur waarbinnen KPMG Fiduciaire zich beweegt, is een dergelijk probleem niet aan de orde”.
Dat die middelgrote fiduciaires steeds performanter zullen moeten gaan werken, blijkt al deels uit de opgang van het Internet-boekhouden, dat aan het achterliggende accountancy-kantoor hoedanook nieuwe eisen op performance-vlak stelt. “Op IT-vlak liggen nog heel wat uitdagingen voor ons. Binnenkort zullen alle medewerkers van KPMG Fiducaire wireless kunnen werken. Tevens werden de eerste stappen gezet naar het elektronisch klantendossier,”, besluit onze gesprekspartner.
(DVO38001)

Voor u geselecteerd

Kort de voordelen van een abonnement...

Belangrijk nieuws te delen?

Cookie voorkeuren

Deze website gebruikt cookies om je een betere bezoekerservaring te bieden. Bepaal hier welke soort cookies je toestaat.