Nieuwe VW Crafter neemt genoegen met 7,2 l/100 km

De Volkswagen Crafter is een vaste waarde in het segment van bedrijfsvoertuigen van 3,5 ton. Het voertuig krijgt nieuwe, moderne viercilinder-TDI-motoren mee die synoniem staan voor een gevoelig lager verbruik en geringere gebruikskosten, dit in combinatie met krachtigere prestaties en een hoger nuttig laadvermogen. De krachtigste Crafter erft gelijktijdig de performante en zuinige biturbo van de Amarok en de Transporter.


De nieuwe Crafter oogt moderner en sluit optisch nauwer aan bij de Caddy, Amarok en Transporter. Ook het interieur werd opgewaardeerd, terwijl de logo’s en de schakelpook op de nieuwe Volkswagen-look werden afgestemd.

De grootste nieuwigheid is echter onder de motorkap te vinden. Daar maakt de vijfcilinder in lijn plaats voor een nieuwe generatie krachtige en tevens zuinige viercilinder-turbodieselmotoren met rechtstreekse inspuiting en common rail.

Het compleet herziene motorengamma maakt een gemiddelde brandstofbesparing tot 3,4 l/100 km mogelijk, dit terwijl de aandrijfkracht toenam. De speciaal voor het gebruik in de Crafter op punt gestelde 2.0 TDI uit het motorengamma van Volkswagen wordt in drie varianten aangeboden (80 kw - 109 pk, 100 kW - 136 pk en 120 kW - 163 pk).

Sinds dit najaar zijn de krachtbronnen beschikbaar met BlueMotion Technology. Die optie omvat een stop/start-systeem dat de motor in stilstand automatisch uitschakelt en een systeem dat bij het vertragen de kinetische energie in elektriciteit omzet.

De nieuwe VW Crafter, met een 120 kW-motor onder de motorkap, neemt genoegen met een gemiddeld verbruik van 7,2 l/100 km (d.i. met inbegrip van het optionele stop/start-systeem).

De nieuwe motoren zijn bovendien lichter dan hun voorgangers. Samen met andere technische ingrepen ligt dat aan de basis van een lager leeggewicht voor alle versies van de Crafter. Resultaat is een verhoging met 10% van het nuttig laadvermogen.