Mexico perfecte uitvalsbasis voor Amerika

Twaalfde economie van de wereld

Mexico is een van de veelbelovende “Next Eleven”-landen, potentieel de “M” in BRICM. Economen schuiven Mexico alvast stevig naar voren. Zo’n economisch potentieel komt niet uit de lucht gevallen. Maar kan het land die reputatie waarmaken? En waarom hebben nog maar weinig Vlaamse ondernemingen de weg naar Mexico gevonden? De Mexicaanse markt biedt immers ontzettend veel opportuniteiten.

2009 was voor Mexico nochtans een jaar vol kommer en kwel. Van alle landen in de regio, deelde het zwaarst in de klappen. Dat kwam omdat Mexico zo afhankelijk is van de Verenigde Staten.

Als een Amerikaan niest, loopt een Mexicaan een bronchitis op, is een veelgehoorde uitspraak. Tijdens de crisis werd andermaal bevestigd hoeveel waarheid daarin schuilt.

Dat komt grotendeels door de Noord-Amerikaanse Vrijhandelsovereenkomst (NAFTA) die Mexico in 1994 met de VS en Canada sloot. Sindsdien is de export van Mexico naar de VS vervijfvoudigd.

Ongeveer de helft van de Mexicaanse import komt uit de VS. Sinds 2010 zijn de algemene groeicijfers opnieuw positief, maar Mexico realiseerde zich dat het zijn nogal eenzijdige handel meer moet diversifiëren.

Ook Azië - vooral China, Japan en Zuid-Korea, de andere landen in Latijns-Amerika en de Europese Unie komen nu meer op de radar.

Vrijhandelsakkoord met EU

Goed nieuws voor de Vlaamse ondernemers is het in 2000 gesloten vrijhandelsakkoord tussen Mexico en de Europese Unie.

De Vlaamse aanwezigheid in het land kan echter nog een pak hoger. Mexico biedt veel economisch potentieel. Bovendien ligt het erg gunstig tussen Noord- en Zuid-Amerika.

Bovenop maken de Mexicaanse havens, die via de Stille Oceaan de poort naar Azië en via de Golf van Mexico naar Europa vormen, Mexico tot een heel aantrekkelijke uitvalsbasis.

Barslecht imago

Vlaamse ondernemers hebben vaak nog een te negatief beeld van Mexico. Het land verschijnt inderdaad vooral negatief in de media.

Er woedt immers een bikkelharde drugsoorlog tussen de rivaliserende kartels. Die zorgde in de voorbije zes jaar voor meer dan 50.000 dodelijke slachtoffers.

Buitenlanders lopen echter niet in het vizier. Ook het probleem van de georganiseerde misdaad en de diepgewortelde corruptie stelt zich heel sterk in Mexico.

Schrik om er te ondernemen hoeft men daarom niet hebben. Zo bewijzen de Vlaamse ondernemers die er al voet aan de grond hebben en er met succes zakendoen.

Belangrijke groeisectoren zijn de auto-industrie, de agro-industrie, het toerisme en, niet het minst, de luchtvaart.

Grote regionale verschillen

Zoals in vele landen zijn de meeste hoofdkwartieren in de hoofdstad gevestigd. In Mexico City leeft overigens het grootste deel van de bevolking.

Monterrey telt vele productie-eenheden en Guadalajara is interessant voor assemblage- en luchtvaartbedrijven.

Heel internationaal ondernemersklimaat

Mexico heeft een open economie en er heerst een heel internationaal ondernemersklimaat. Het is bijvoorbeeld eenvoudiger een bedrijf op te richten in Mexico dan in Brazilië.

Bovendien is er aan goedkope arbeidskrachten en hoog opgeleide ondernemers geen gebrek.

De zakelijke cultuur in Mexico is helemaal anders dan in Europa of de Verenigde Staten.

Belangrijk is eerst een goede persoonlijke relatie op te bouwen. Dat doet men gewoonlijk door samen te gaan dineren. Mogelijke gespreksonderwerpen zijn familie, vrienden en voetbal. Zolang het maar niet over zaken gaat.

Pas daarna kan een professionele band worden gesmeed. Dat betekent uiteraard ook afreizen naar Mexico.

Op basis van de cijfers van de eerste jaarhelft van 2011 is Mexico momenteel de 41ste exportmarkt van Vlaanderen.

Na het crisisjaar 2009 piekte de uitvoer het jaar nadien naar een recordcijfer van ruim 760 miljoen euro. Dat was een opvallende toename met ruim 27% op één jaar tijd.

In omgekeerde richting staat Mexico, volgens de cijfers van de eerste helft van 2011 op de 31ste positie als leverancier van Vlaanderen.

In die periode importeerde Vlaanderen voor ruim 700 miljoen euro uit Mexico. Dat was nagenoeg 50% hoger dan tijdens de overeenstemmende periode een jaar eerder.

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Flanders Investment & Trade. Meer info: www. flandersinvestmentandtrade.be)


Belangrijkste Vlaamse exportproducten naar Mexico (2010)

  • farmaceutische producten (25,64%)
  • organische chemische producten (17,53%)
  • machines, toestellen en mechanische werktuigen (10,58%)
  • kunststoffen (7,85%)
  • auto’s, tractoren, motorrijwielen, fietsen (5,94%)

Belangrijkste Vlaamse invoerproducten uit Mexico (2010)

  • organische chemische producten (18,39%)
  • elektrische machines, apparaten en uitrustingsstukken (12,96%)
  • optische instrumenten, apparaten en toestellen (12,32%)
  • machines, toestellen en mechanische voertuigen (10,71%)
  • kunststof en toepassingen (8,67%)