Video en mobility voornaamste market drivers

19/04/2012 OM 00:00 - Luc Willemijns
Placeholder

Cisco kondigde zopas aan nagenoeg 5 miljard USD veil te hebben voor de overname van het Britse NDS Group Ltd. (Staines), dat in video-software en content security-oplossingen voor service providers en mediabedrijven is gespecialiseerd. De overname, zowat de 140ste in de geschiedenis van het netwerkbedrijf, versterkt Cisco’s expertise op videovlak verder. Video-, en in het bijzonder business-videotoepassingen, zijn één van de pijlers in Cisco’s bijgestuurde bedrijfsstrategie. Die focust op “borderless networks”, unified communication & collaboration (waarin business-video een prominente plaats inneemt), datacenters (met inbegrip van virtualisatie- en cloud-oplossingen) en video voor residentiële omgeving, met nadruk op de integratie tussen Internet en televisie. Voor de technologische onderbouw van de verschillende pijlers in het zakelijke segment zorgen overkoepelende architecturen voor bedrijfstransformatie. “Bedrijven en overheidsorganisaties beseffen steeds beter dat het in de toekomst om “agility” (wendbaarheid en flexibiliteit, nvdr.) gaat. Cisco’s business-architecturen zijn daarvoor uitstekend geschikt. Om optimaal op de marktbehoeften te kunnen inspelen doen we dat in nauwe samenwerking met gereputeerde partners, die elk hun kernexpertise aandragen,” verduidelijkt Pol Vanbiervliet, managing director Cisco Systems Belgium B.V.B.A. (Diegem).

Cisco sloot zijn vorig boekjaar af met een omzet van 43 miljard USD (+ 8%). Daarmee zit het bedrijf uit San Jose (Californië) boven het niveau van voor de crisis van 2008. De economische omgeving is sindsdien nochtans diepgaand gewijzigd, ook voor Cisco.

“Als bedrijf waren we jaarlijkse groeicijfers van 15 tot 17% gewoon. Nu dienen we vrede te nemen met (high) single-digit groei,” aldus Vanbiervliet, die niettemin vaststelt dat bedrijven en organisaties op de huidige crisis anders reageren dan in 2008.

“De paniekreactie van toen heeft plaats geruimd voor meer maturiteit. Bedrijven en organisaties gaan bewust nadenken over hoe ze zich best kunnen aanpassen aan de nieuwe marktomstandigheden,” aldus onze gesprekspartner.

Ook Cisco deed dat. In boekjaar 2010-2011 ging het bedrijf door de grootste transformatie in zijn bestaan. Zo werden de plannen om ook de consumentenmarkt aan te boren, opgegeven.

Een behoorlijk drastische ingreep want in 2009 nog nam Cisco bijvoorbeeld voor een bedrag van 590 miljoen USD Pure Digital Technologies (San Francisco) over, de producent van de Flip-camera’s in de videomarkt voor consumenten.

Nieuwe, welomschreven focus

Cisco haalde de kam door zijn spectrum kerncompetenties. Resultaat is een nieuwe bedrijfsstrategie rond een viertal assen.

Als netwerkbedrijf blijven connectiviteitsoplossingen, met switching-, routing-, mobility- en security-producten en aanverwanten, uiteraard de focus behouden.

Onder de noemer “borderless netwerks” spitst Cisco zich toe op het aanbieden van oplossingen die naadloos van het ene naar het andere netwerk migreren, zonder dat de ervaring van de gebruiker wordt aangetast.

Zo ondersteunen “borderless networks” nieuwe, meer mobiele en flexibele manieren van werken: van overal, met om het even welk toestel.

Tweede activiteitenspectrum is unified communication (telefonie) & collaboration (met o.a. het WebEx-platform). Binnen dit luik neemt business-video een steeds prominentere rol in.

Cisco telde in 2009, zoals bekend, 3,3 miljard USD neer voor de integratie van videocommunicatiebedrijf Tandberg om de bijhorende technologie in het eigen TelePresence-aanbod te integreren.

In B2B-omgeving begeeft Cisco zich voor het eerst in het computing-luik binnen datacenter-omgevingen, met inbegrip van virtualisatie- en cloud-oplossingen.

Enig resterend activiteitendomein in het residentiële segment is video, waarbij Cisco volop de kaart trekt van de integratie tussen Internet en TV, met een maximale interactiviteit voor de gebruiker.

Onderbouw van deze activiteit is het voormalige Scientific Atlanta, dat indertijd BarcoNet integreerde maar zes jaar terug voor een bedrag van 6,9 miljard USD onder de Cisco-paraplu belandde.

Scientific Atlanta werd inmiddels geïntegreerd binnen de Cisco Service Provider Video Technology Group (SPVTG), die in Kortrijk zijn wereldwijd expertisecentrum uitbaat.

Alle settop-boxen van het digitale televisie-aanbod van Belgacom zijn van Cisco-makelij.

Het belang dat het netwerkbedrijf aan video-toepassingen hecht, wordt thans andermaal bevestigd met de overname van NDS Group.

De NDS-technologie zal Cisco Videoscape, het vorig jaar gelanceerde nieuwe TV-platform voor service providers, verder versterken.

“Op vandaag is 90% van alle Internet-trafiek al video. Onze eigen video-installaties in Diegem zijn van 8.00 u tot 22.00 u voor 80% bezet. Dat levert ons een gigantische besparing en fors toegenomen productiviteit op. Conform onze “borderless networks”-insteek koppelen we de videofunctionaliteit tussen front- en backoffice thans los. We brengen video straks tot op het toestel van de gebruiker (laptop, tablet, smartphone, …),” klinkt het.

Pol Vanbiervliet: “Voornoemde functionaliteiten hebben een gemeenschappelijke business-architectuur als onderbouw. Net zoals onze telefonie-oplossing worden ook alle andere functionaliteiten aangestuurd door het onderliggende IP-netwerkplatform. Dat platform stuurt ook de videoconferencing, de communicatie via PC of tablet computer, … aan. Onze opdracht als Cisco bestaat erin bedrijven en overheden bij te staan in het definiëren en implementeren van een onderliggende architectuur die op optimale wijze voornoemde functionaliteiten binnen bereik brengt”.

Nieuwe datacenter-activiteit

Op datacenter-vlak is Cisco een “new kid on the block”.

“Voorheen bleef onze rol in dergelijke omgevingen beperkt tot het netwerkluik (zoals SAN-componenten, nvdr.). Thans ontplooien we ook activiteiten in het computing-luik,” verduidelijkt de managing director.

Dat gebeurt met de hulp van spin-out Nuova Systems, dat in 2008 voor 678 miljoen USD terug werd ingekocht en in eerste instantie een 10-gigabit Ethernet-switch ontwikkelde die de communicatie tussen servers en het delen van computing resources binnen een datacenter-omgeving mogelijk maakte.

De nieuwe datacenter-activiteit staat in wezen symbool voor Cisco’s nieuwe bedrijfsstrategie.

“In datacenters draait het om storage, computing (servers), applicaties en het netwerk. Net als in de traditionele organisatie ging het in het verleden om vier van elkaar gescheiden silo’s. Gevolg is een grote inefficiëntie, veroorzaakt door technologische beperkingen. Cisco bundelt voor datacenters die verschillende componenten in één onderliggend gevirtualiseerd kanaal. In partnership betreden we aldus voor het eerst de server-wereld,” zo nog onze gesprekspartner.

Omdat Cisco het niet mogelijk acht alle competenties voor de datacenter-wereld (lees: cloud computing, nvdr.) onder eigen dak aan te houden - in tegenstelling tot andere aanbieders - zette het bedrijf een aantal strategische partnerships op met toonaangevende marktspelers als Intel (computing), EMC² en NetApp (storage), VMware en Microsoft (virtualisatie), Citrix (accessibilty) en dies meer.

Vorig jaar noteerde Cisco’s datacenter-activiteit wereldwijd een groei met 44%. In België zette het bedrijf inmiddels projecten op voor onder meer DataCloud, NRB, Rossel, Unilin en Barco.

Antwoord op BYOD-trend

Belangrijkste concurrentiewapen van Cisco’s business-architectuur is dat die snel technologie kan integreren en nieuwe zaken provisioneren. Dat verklaart de groei van de nieuwe datacenter-activiteit, aldus onze gesprekspartner.

Maar dezelfde nood aan integratie laat zich ook voelen op domeinen als telefonie, collaboration, videoconferencing, unified communication, …

Cisco noemt zichzelf één van de eerste bedrijven ter wereld die met het BYOD (Bring Your Own Device)-concept instemde.

Het lanceerde een nieuwe suite middleware met een Identity Services Engine (ISE) waarin het profiel en de bijhorende rechten van de gebruiker eenmalig worden vastgelegd.

Dat gebeurt niet enkel op basis van de identiteit van de gebruiker, zoals vroeger, maar op basis van zijn hele “context” (wie is hij, waar connecteert hij (thuis, vanuit het bedrijf, onderweg, …) en met welk toestel (bedrijfstoestel, eigen tablet of smartphone, …)).

Op die manier kan een bedrijf veilige nieuwe manieren van werken ondersteunen, dit op een eenvoudige en transparante manier voor de eindgebruiker.

“Bedrijfsorganisaties kunnen BYOD niet afdammen. In België is het trouwens al dagelijkse realiteit. 71% van de Belgische werknemers gebruikt een privé-toestel voor professionele doeleinden. De nieuwe generatie werknemers beschikt privé soms over een betere IT-infrastructuur dan op het werk. Paradoxaal genoeg is bovendien bijna elke werknemer in de dienstensector bereid zelf een dure smartphone aan te kopen,” weet de managing director.

Video en mobility worden één

Video en mobility blijven voor Cisco de voornaamste market drivers.

“Beide markten groeien in sneltreinvaart naar elkaar toe”, weet Vanbiervliet.

Geen toeval dus dat Cisco eind 2009 2,9 miljard USD ophoestte om Starent Networks in te lijven. Dat bouwt infrastructuur voor service providers om 3G- en 4G-trafiek te aggregeren en te verdelen.

“Video will rule the world,” voorspelt Vanbiervliet, eraan toevoegend dat deze wijze van communicatie over de verschillende netwerken en de verschillende gebruikerstoestellen zal lopen.

Verdere doelgerichte acquisities, inzonderheid in de mobility- en datacenter-markt, vallen niet uit te sluiten.

“Cisco heeft de stap gemaakt van een product- en silogerichte aanpak naar een basisnetwerkinfrastructuur die ook mobility, BYOD en security in één enkele oplossing integreert. Momenteel is Cisco de enige marktpartij die een platform kan aanbieden dat de beschotten tussen telefonie, collaboration (met inbegrip van sociale netwerktoepassingen en gehoste e-mail oplossingen), unified communication en video wegneemt. Dat opent aantrekkelijke perspectieven, niet enkel bij grote ondernemingen en de service providers - elk goed voor één derde van de totaalomzet - maar biedt tevens kansen om een hogere penetratie in het overheidssegment af te dwingen en nieuwe marksegmenten, met de “smart grids” voorop, aan te boren”, besluit de managing director.

Voor u geselecteerd

Kort de voordelen van een abonnement...

Belangrijk nieuws te delen?

Cookie voorkeuren

Deze website gebruikt cookies om je een betere bezoekerservaring te bieden. Bepaal hier welke soort cookies je toestaat.