Belgospace mikt op nieuwe ESA-opdrachten ter waarde van 200 miljoen euro per jaar

De ruimtevaartsector in ons land maakt zich op om mee te dingen naar de nieuwe ruimtevaartprogramma’s en -budgetten van het Europees Ruimtevaart-agentschap ESA. Concreet hoopt de sector op nieuwe opdrachten ter waarde van 200 miljoen euro op jaarbasis in de komende vijf jaar. De volgende tien jaar zullen zeker 35 ruimtezendingen met Belgische technologie aan boord, worden gelanceerd. Een en ander raakte bekend naar aanleiding van de vijftigste verjaardag van Belgospace, de vereniging van de ruimtevaartindustrie binnen technologiefederatie Agoria.


België telt een vijftigtal ruimtevaartbedrijven die wereldstandaarden ontwikkelen. De Galileo-navigatietoestellen, de Ariane-draagraketten, het Internationaal Ruimtestation ISS, de onbemande bevoorradingstuigen ATV, het Space Weather-programma, het aardobservatieprogramma GMES, … zijn allemaal klinkende ruimtevaartnamen die Belgische technologieën bevatten.

Direct en indirect stelt de ruimtevaartsector in België zowat 5.000 personen tewerk. De jaaromzet van de sector wordt op 250 miljoen euro geraamd.

2012 wordt een erg belangrijk jaar voor de sector in ons land. Volgende maand worden immers tijdens een interministeriële raad in Italië de budgetten van het ESA voor de komende vijf jaar vastgelegd.

Belgospace vraagt in dit verband onder meer speciale aandacht voor de technologische programma’s van het ESA, zoals GSTP (General Support Technology Programme) en de opstart van een nieuwe Europese draagraket, de opvolger van de Ariane 5.

Meer sectornieuws

Agenda