Bijna één op drie Belgische bedrijven gebruikt software uit de cloud

Van de Belgische bedrijfsvestigingen met vijftig of meer werknemers maakt momenteel 31% gebruik van één of verschillende oplossingen uit de cloud. Twee branches vallen op, beide uit het publieke domein. Grote onderwijsinstellingen maken in bijna de helft van de gevallen gebruik van software uit de cloud. Ze steken daarmee fors uit boven het marktgemiddelde. Van de overheidsinstellingen, maakt 17% gebruik van software uit de cloud, waarmee ze duidelijk op het marktgemiddelde achter blijven. Zo blijkt uit recent onderzoek van Computer Profile.


De meest voorkomende oplossing uit de cloud betreft financiële toepassingen van Isabel. Bijna de helft (48%) van de bedrijfslocaties die aangeeft software van Isabel te gebruiken, maakt gebruik van de cloud-variant van deze toepassing.

SD WORX neemt op het gebied van HR bijna een vijfde deel van de cloud-oplossingen voor zijn rekening. Oplossingen op HR-gebied vormen sowieso een groot aandeel in de gebruikte cloud-oplossingen, zoals blijkt uit een ruim aantal namen uit de weergegeven Top 15 (Zie Tabel).

Als alleen naar commerciële bedrijfsvestigingen wordt gekeken, dan komen Microsoft en Salesforce.com meer nadrukkelijker naar voor als cloud-vendoren. In het geval van Microsoft gaat het om een mix van BPOS-oplossingen, Dynamics CRM en Office 365-toepassingen.

Het gebruik van software voor server-virtualisatie vertoont voor Belgische bedrijfsvestigingen nog steeds een duidelijke groei. In de voorbije twaalf maanden noteerde Computer Profile een groei met 17% van het aantal bedrijfslocaties dat gebruik maakt van server-virtualisatie.

Voor server-virtualisatie geldt duidelijk de regel: hoe groter de locatie, des te vaker maakt men van server-virtualisatie gebruik.