Vergokan plant nieuwe productievestiging in buitenland

Kabeldraagsysteemproducent zet sterke prestaties in Rusland neer

Kabeldraagsysteemproducent Vergokan, onderdeel van Pentahold N.V. (Zaventem), gaat op zijn élan door. Ondanks de vele negatieve berichten over de bouwindustrie en slechte globale Europese economische toestand, zet het bedrijf sterke prestaties neer. Alle dochterondernemingen groeien verder en bevestigen de prima cijfers van 2011. Ook de Russische dochteronderneming werkt zich in een gunstig daglicht. Normaliter investeert Vergokan jaarlijks 4 miljoen euro. Voor de komende drie jaar wordt evenwel een investeringsenveloppe van 20 miljoen euro in het vooruitzicht gesteld. Zeven miljoen euro daarvan wordt gereserveerd voor de bouw van een nieuwe galvanisatielijn bij Vergo-Galva (Kruishouten). Het saldo is bestemd voor de opstart van een nieuwe productievestiging in het buitenland. Gedelegeerd bestuurder Stefaan Wauters stelt zich terzake discreet op, maar bevestigt dat - behoudens onvoorziene, bruuske marktschokken - Vergokan in de komende jaren een bijkomende vestiging buiten de landsgrenzen hoopt in te huldigen.

Stefaan Wauters, gewezen ceo van de Isocab-groep, staat sinds maart 2010 aan het roer van de Vergokan-groep. Sindsdien noteerde het bedrijf een forse omzettoename en een verdubbeling van de EBITDA.

“Vergokan was duidelijk aan een nieuwe dynamiek toe,” aldus de gedelegeerd bestuurder, die de ondernemingscultus boven de personencultus verkiest.

Sinds 2007 hoort Vergokan tot de Belgische Pentahold-holding. Tot de Vergokan-groep horen Grada International (Lokeren), Vergokan N.V. (Oudenaarde), Vergo Coating (Moeskroen), Vergo-Galva (Kruishoutem), Vergokan France (Gennevilliers) en de Russische dochter in Redkino (Tver), die sinds 2010 productie-activiteiten ontplooit.

“In de voorbije jaren zette Rusland sterke groeiprestaties neer. Inmiddels tekent onze Russische dochter, die louter de lokale markt bedient, voor zowat 25% van de omzet. Het lokale distributienetwerk bestaat er intussen uit 17 distributeurs,” aldus Wauters.

Geïntegreerde speler

Met 135 medewerkers is de Verkogan-groep momenteel goed voor een omzet van zowat 50 miljoen euro. Belangrijkste afzetmarkten voor de producent van kabeldraagsystemen zijn de Benelux, Duitsland, Oostenrijk, Frankrijk en Rusland.

“In de Benelux is Vergokan de enige producent met een volwaardig productiepark die de totaliteit van alle noodzakelijke producten, zoals kabelgoten, kabelladders, ophangsteunen, profielen en allerlei toebehoren zelf kan produceren die noodzakelijk zijn om een volwaardig en compleet gamma voor kabeldraagsystemen op de markt te brengen,” benadrukt onze gesprekspartner.

Ook de integratie van de activiteiten zorgt voor concurrentiedifferentiatie. Vergokan heet binnen de Benelux ook de enige speler te zijn met een eigen galvanisatie- (Kruishoutem) en coating-lijn. (Moeskroen).

“Momenteel verkeren de onderhandelingen met het oog op de bouw van een nagelnieuwe, hoogperformante galvanisatielijn bij ons dochterbedrijf in Kruishoutem in een eindfase. Aan het project kleeft een prijskaartje van pakweg 7 miljoen euro,” zo nog onze gesprekspartner.

Met de nieuwe galvanisatielijn bevestigt Vergokan zijn hervonden dynamiek. In de voorbije twee jaar werd fors gewerkt aan de omschakeling van een sterk productiegericht focus naar een verkoopsgerichte insteek met bijzondere aandacht voor de behoeften van de klant.

Naast standaardproducten biedt Vergokan vandaag de dag ook maat- en klantspecifieke producten. Daartoe werd het machinepark aangepast om korte omsteltijden te vrijwaren.

Ook het productenassortiment werd bijgestuurd en uitgebreid met innovatieve toepassingen binnen de sfeer van de kabelgoten en kabelladders.

Voorts werden bijkomende (technische) skills en anderstalige medewerkers aangetrokken ter ondersteuning van de internationale verkoop.

Plannen voor derde vestiging

Vergokan heeft voor de komende drie jaar een investeringsplan van 20 miljoen euro vrijgemaakt. Dat bedrag is niet integraal bestemd voor de nieuwe galvanisatielijn.

“De Belgische markt krimpt. Voor verdere groei is Vergokan verplicht over de landsgrenzen heen te kijken. We onderzoeken momenteel een aantal mogelijke vestigingslocaties in het buitenland met het oog op ontwikkeling van een nieuwe vestiging. De focus blijft op onze core-business liggen, met name de productie van metalen kabeldraagsystemen,” aldus Stefaan Wauters.

Omtrent de mogelijke inplanting van een nieuwe Vergokan-vestiging, houdt onze gesprekspartner zich op de vlakte, maar dat de aandacht naar een groeiland uitgaat staat vast. Behoudens Rusland zijn in Europa nog weinig groeilanden te vinden, zodat het erg waarschijnlijk is dat Vergokan uitbreiding voor zijn productietentakels op een ander continent zoekt.

Meer sectornieuws

Agenda