Vlaanderen maakt 5 miljoen euro vrij voor Screen Flanders

De Vlaamse regering trekt jaarlijks 5 miljoen euro uit om meer internationale filmproducties naar Vlaanderen te halen. Onlangs werd de eerste oproep gelanceerd, waardoor de eerste projecten kunnen worden ingediend. Aanvraagdossiers kunnen tot 28 februari 2013 worden ingediend.

Als gevolg van het initiatief verwacht men een toename van het aantal producties in Vlaanderen. Dat betekent een stimulans voor de hele Vlaamse audiovisuele sector - zowel naar uitstraling als naar economische impact.

Producenten kunnen van de Vlaamse overheid terugbetaalbare voorschotten tot 400.000 euro bekomen als economische ondersteuning van hun bestedingen in Vlaanderen. Hiervoor voorziet Vlaanderen in een jaarlijks budget van 5 miljoen euro binnen het Hermesfonds, het fonds voor flankerend economisch beleid van het Agentschap Ondernemen.

De steunmaatregel is bedoeld voor lange speelfilms, d.w.z. lange fictie-, documentaire- of animatiefilms met een duur van minstens 60 minuten en animatiereeksen die het culturele patrimonium van het Vlaamse Gewest verrijken.