Ga de Rode Duivels achterna... naar Mexico! (2)

Deel 2

Zoals uit ons blogbericht ‘Ga de Rode Duivels achterna... naar Mexico! Deel 1’ reeds bleek, zijn er veel goede redenen om zaken te doen met Mexico. Wanneer het op economische groei aankomt, is er immers alleen maar goed nieuws. Atradius België deelt zijn 5 laatste tips om succesvol te onderhandelen met Mexicaanse zakenpartners.

6. Kies de juiste betalingsvoorwaarden

‘Vooruitbetaling’ is de veiligste vorm van betaling en wordt vaak gebruikt bij een eerste transactie. Weet wel dat wanneer een concurrent bereid is om onder ‘open account’ te werken, of als uw Mexicaanse klant niet over het werkkapitaal beschikt om onder die voorwaarden te betalen, u het contract kan verliezen.

Om zo’n situaties te vermijden, kan een gerenommeerde kredietverzekeraar u helpen bij het bepalen van een realistisch niveau van krediet: een niveau dat de verkoper niet onnodig in gevaar brengt en tegelijkertijd de beschikbare middelen van de klant niet overbelast.

7. Zorg dat het papierwerk altijd in orde is

Het kan een probleem zijn om uw producten snel en efficiënt door de Mexicaanse douane te krijgen. Zorg er daarom voor dat een Mexicaanse douane-expediteur (Mexican Customs Broker - MCB) het aangifteformulier voor de douane voorbereidt. Het ’Pedimento de Importacion’ is het document dat de Mexicaanse douane nodig heeft om de goederen in te voeren.

Let op: voor medische / farmaceutische producten, gezondheidsproducten en voedingssupplementen zijn er nog extra documenten vereist!

8. Maak reclame, maar wees alert

Reclame maakt uw doelgroep bewust van uw producten en diensten - maar let op: in Mexico is reclame onderhevig aan veel wetten en regelgevingen. Zo stelt de federale wet voor de bescherming van de consument (FLPC) onder andere dat reclame waarheidsgetrouw en controleerbaar moet zijn en geen misleidende elementen mag bevatten.

Internetreclame wordt ook in Mexico steeds populairder. Mexico heeft momenteel meer dan 45 miljoen internetgebruikers en een recent onderzoek toonde aan dat 77% van die internetgebruikers online reclame bekijkt, terwijl 41% daadwerkelijk op reclamebanners klikt. Een enorm potentieel voor een effectieve online marketing campagne!

9. Verlies een goede klant niet door één betwiste betaling

In Mexico is het niet ongewoon dat schulden worden betwist. Wanneer zo’n situatie zich voordoet, is het belangrijk om niet overhaast te handelen. In plaats van onmiddellijk naar de rechtbank te stappen - iets wat een goede handelsrelatie voorgoed kan bederven - is het echter veel beter om via arbitrage of bemiddeling een minnelijke schikking te treffen.

10. Weet aan wie u verkoopt!

Wanneer u zaken doet met een nieuwe klant, vooral in een buitenlandse exportmarkt, moet u er zeker van zijn dat die klant is wie hij beweert te zijn en dat hij de middelen heeft om te betalen voor de goederen en diensten die u levert. Als toonaangevende creditmanager biedt Atradius u waardevolle inzichten in de financiële kracht en stabiliteit van een toekomstige klant.

Is je interesse gewekt en hoor je graag enkele specialisten ter zake deze regels toelichten en praktisch duiden? Beluister dan zeker hier het Atradius webinar, dat we organiseerden op 18 juli over “The key to business success in Mexico”. Een ware aanrader!

Bron: Atradius