Belgisch ecosysteem mobiele apps in kaart gebracht

Intrede IT-integratoren

België telt op dit ogenblik zeshonderd professionals die zich bezig houden met het ontwikkelen van mobiele apps. Dat zijn er tweehonderd meer dan een jaar terug. Van deze ontwikkelaars werkt een steeds groter aantal voor IT-integratoren, die nu duidelijk hun intrede in deze markt hebben gedaan. Dat alles blijkt uit de Belgian Mobile Ecosystem Monitor, een door Agoria uitgevoerde enquête over de Belgische sector van de ontwikkelaars van apps. Voor ondersteuning en begeleiding van deze economische sector, die zich in amper drie jaar heeft ontwikkeld en geprofessionaliseerd, heeft Agoria eerder dit jaar de Agoria App Alliance opgericht.

Eigenlijk ging de ontwikkeling van apps in België pas in 2010 goed en wel van start. Maar vandaag telt de sector al 85 bedrijven met in totaal een zeshonderdtal ontwikkelaars. Ze rijzen als paddenstoelen uit de grond en de markt evolueert voortdurend en wordt razendsnel professioneler.

Wie zijn de app-ontwikkelaars in België?

De markt van de app-ontwikkelaars is goed voor zeshonderd directe banen en groeit met 20% per jaar. Naast free-lancers (16%) en start-ups (48%), zijn sinds een jaar de IT-integratoren in groten getale op de markt verschenen met bedrijven zoals NRB, Cegeka en Cronos Mobile (16% van de ontwikkelaars werkt nu al voor dergelijke IT-integratoren).

De grote meerderheid van de apps wordt ontwikkeld voor smartphones (95%) en tablets (85%). In meer dan een kwart van de projecten gaat het om B2B-apps, daarna komen de media en entertainment apps.

Het zal niet verbazen dat de ontwikkelaars de mobile marketing of “hoe mijn apps in stores bekend maken en verkopen?” als grootste moeilijkheid vermelden. De meest populaire “app stores” blijven iOS en Android, ver voor de andere (BlackBerry, Windows store, …).

Hoe partner voor mobiele apps vinden?

De ontwikkelaars van apps in België worden dus aldoor talrijker en professioneler, maar hoe vindt u de ontwikkelaar met de juiste competenties? Om de klanten hierbij te helpen heeft de App Alliance een wegwijzer opgesteld waarin de Belgische ontwikkelaars worden opgelijst naargelang van verschillende criteria en hun specifieke kenmerken.

Deze wegwijzer - een app die beschikbaar is in de Google Store en de Apple Store (trefwoord Agoria App Alliance) of via www.applliance.be - is een heel nuttige tool voor ondernemingen die een beroep willen doe op de diensten van een ontwikkelaar van mobiele apps.