Vlaamse overheid financiert Antwerpse start-ups in creatieve sector

Het Agentschap voor Innovatie (IWT) heeft aan de Antwerpse start-ups Twikit B.V.B.A. en neoScores B.V.B.A. een innovatiesubsidie toegekend.

Twikit startte eind 2012 toen Martijn Joris, Georges Lieben en Gijs Hoppenbrouwers de link legden tussen een groeiende nood aan customisatie enerzijds en de mogelijkheden van 3D-printing anderzijds. Designers en bedrijven de kans bieden om standaardproducten aan te bieden om vervolgens consumenten toe te laten om daar een persoonlijke touch aan te geven. Die visie in de praktijk brengen is de droom van de drie oprichters. Martijn Joris leerde het potentieel van 3D-printing bij zijn vorige werkgever Materialise. Georges Lieben is zelf al enkele jaren ondernemer als zaakvoerder van Bagaar, een Antwerps interactief design-bureau. Gijs Hoppenbrouwers brengt zijn ervaring in als digitaal strateeg.

neoScores is het geesteskind van drie andere jonge ondernemers. Jonas Coomans is professioneel fagotspeler bij Brussels Philharmonic. Bart Van der Roost was tot vorig jaar productieleider bij het zelfde orkest. Bob Hamblok vervolledigde het team als web developer. neoScores werkt naarstig aan het uitwerken van de digitale partituur en een business-model daarrond dat ook voor uitgeverijen waarde creëert. Een soort iTunes voor partituren dus, maar dat in een kwaliteit die geschikt is voor professonele muzikanten en die leggen de lat ontzettend hoog.

Beide bedrijven doorliepen met glans de selectieprocedure bij het IWT en kregen een substantiële subsidie van samen meer dan 400.000 euro toegekend. Het Innovatiecentrum Provincie Antwerpen bracht beide ook nog in contact met iMinds. Dat resulteerde in een extra iStart-incubatiefinanciering van 50.000 euro elk.