Vlaanderen maakt 5 miljoen euro vrij voor innovatieve agro-food bedrijven

18/02/2014 OM 07:35 - Luc Willemijns
A18c0a181a520244afcf8bd22c058e64

De Vlaamse regering verleent 5 miljoen euro steun aan Flanders’ FOOD 3.0. Die cluster ondersteunt en faciliteert, zoals bekend, de uitbouw van een competitieve, innovatieve en duurzame agro-food industrie in Vlaanderen.

Flanders’ FOOD ging in 2005 van start. Op basis van de goede werking van de eerste en de tweede periode en de belangrijke ondersteuning van de Vlaamse voedingsbedrijven, werd Flanders’ FOOD 3.0 goedgekeurd. Dankzij deze goedkeuring kan Flanders’ FOOD zijn activiteiten voortzetten.

Gedurende de voorbije jaren was het hoofddoel van Flanders’ FOOD het versterken van de (wetenschappelijke en technologische) kennis bij bedrijven. In deze nieuwe periode (2014-2017) blijft Flanders’ FOOD deze overheidssubsidies inzetten voor innovatieve toepassingsgerichte samenwerkingsprojecten tussen bedrijven en wetenschappers, opleidingen, studiedagen en netwerking.

Via het netwerk in binnen- en buitenland brengt Flanders’ FOOD bedrijven in contact met onderzoekers en andere bedrijven die een antwoord kunnen bieden op hun wetenschappelijk-technologische en andere innovatievragen. Op deze manier wil Flanders’ FOOD bedrijven snel en efficiënt helpen innoveren.

Vandaag zijn 294 bedrijven en 30 kennisinstellingen lid van de cluster. Verschillende sectoren zijn vertegenwoordigd: producenten van vlees- en vleeswaren, producenten van deegsystemen en zoetwaterproducten, zuivelbedrijven, drankenproducenten, bedrijven die sauzen, soepen en bereide maaltijden maken, technologiesector, …

Naast vraaggedreven, toepassingsgerichte onderzoeksprojecten, zal Flanders’ FOOD 3.0 ook inzetten op vernieuwing. Daar waar de cluster zich in het verleden hoofdzakelijk richtte op de voedingsbedrijven, richt Flanders’ FOOD zich nu op de voedingsketen, met andere woorden op de agrofood-industrie.

De organisatie neemt zich voor sectoroverschrijdende samenwerking te faciliteren via onder meer platformen die inhoudelijk door bedrijven uit de voedselketen worden gestuurd. Doel is om in te spelen op nieuwe maatschappelijke noden en uitdagingen, waaronder het reduceren van voedselverliezen door de hele keten en, via innovatieve arbeidsorganisatie, de job-perspectieven binnen de sector te verbeteren. De scope wordt verruimd terwijl duurzaamheid een prominente plaats in de onderzoeksagenda zal innemen.

Naast de aanpak van voedselverlies, zal er ook meer aandacht gaan naar duurzame grondstoffen en processen en valorisatie van nevenstromen.

Voor u geselecteerd

Kort de voordelen van een abonnement...

Belangrijk nieuws te delen?

Cookie voorkeuren

Deze website gebruikt cookies om je een betere bezoekerservaring te bieden. Bepaal hier welke soort cookies je toestaat.