Infrabel en G&V openen tankplaats voor dieseltreinen in Gentse haven

In het Gentse havengebied is een openbare tankinstallatie voor diesellocomotieven officieel geopend: groen, volautomatisch, 24 op 7 open voor elke spooroperator en op een knooppunt van het goederenvervoer per spoor. Het gaat om een nieuwe samenwerking van spoorinfrastructuurbeheerder Infrabel en de West-Vlaamse brandstoffenleverancier G&V Energy Group. Infrabel investeert 160.000 euro in de tankplaats en komt zodoende tegemoet aan de grote vraag van spooroperatoren naar flexibel en milieuvriendelijk tanken.

De installatie werkt volledig automatisch met een tankkaartsysteem en is de klok rond toegankelijk voor alle spooroperatoren. De opvolging van de tankbeurten verloopt on-line. De pomp kan vijfhonderd liter per minuut tanken waardoor de allergrootste locomotieven in amper tien minuten zijn gevuld.

De tankplaats heet een belangrijke verbetering op het vlak van milieuzorg in de haven te zijn. Diesellocomotieven werden vroeger op een mobiele manier van brandstof voorzien met een vrachtwagen. Op de plaats waar de locomotieven tanken, legde Infrabel een ondoordringbare betonnen plaat aan met een speciaal afvoersysteem om olie op te vangen.

Vandaag biedt Infrabel drie openbare tankplaatsen voor diesellocomotieven aan. Voor de tankplaatsen in de havens van Zeebrugge en Gent gaat het om een samenwerkingsverband met G&V Energy Group, die de installatie bouwde en voor de dagelijkse exploitatie zal instaan.

Verder is er nog een tankplaat in de sporenbundel Genk-goederen. Op deze tankplaat kan de tankwagen naast de locomotief staan om de dieselolie over te tanken. In tegenstelling tot de tankstations in de Gentse en Zeebrugse haven gaat het hier dus om een installatie zonder vaste pomp.

Meer sectornieuws

Agenda