CORE-project komt op kruissnelheid

De kunststofindustrie, de textielsector en de milieubedrijven in Vlaanderen presenteerden onlangs innovatieve concepten en technieken om aan kunststof-, rubber- en textielproducten een tweede leven te geven in producten voor de bouw. In primeur werd door Latexco Solutions een nieuw type thermische en akoestische isolatie voorgesteld dat uit van materiaal uit oude matrassen zal worden gefabriceerd.

In september 2013 ging het CORE (Controlled Recycling)-project van start als een samenwerking van de kunststofindustrie (Federplast.be en Vlaams Kunststofcentrum), de textielsector (Centexbel) en de milieubedrijven (Febem) om van de afval van de ene sector een waardevolle grondstof te maken voor bedrijven en producten van de andere sector. Deze doelstelling kadert in een transitie naar Duurzame Ontwikkeling en een Circulaire Economie. Het project loopt over drie jaar en krijgt steun van het “Vlaanderen in Actie - Nieuw Industrieel Beleid”-programma.

In januari werd op het Autosalon de recyclage van kunststoffen in de auto gedemonstreerd. Onlangs werden binnen het CORE-project een aantal nieuwe voorbeelden gepresenteerd van hoe kunststof- en rubberafval van diverse oorsprong een twee leven kan krijgen als grondstof voor nieuwe bouwmaterialen. Het ging met name om:

  • De verwerking van huishoudelijk plastic afval tot een kunststofkorrel voor spuitgieten en extrusie van producten voor bouw, infrastructuur en tuinaanleg (Ekol).
  • De selectieve inzameling en sortering van huishoudelijke en bedrijfsmatige post-consumer kunststofafval tot “nieuwe” kunststofgrondstoffen (Kunststof Recycling Van Werven).
  • Toepassingen in de bouw voor het recyclaat van PET-flessen en HDPE-flacons die in de “Blauwe Zak” worden ingezameld (Plarebel).
  • De productie van bouwproducten op basis van gerecycleerde glasvezelversterkte kunstofcomposieten (Reprocover).
  • Het gebruik in bouw, infrastructuur en sportvelden van grondstoffen afkomstig van de recyclage van rubber (Federplast.be).
  • De ontwikkeling van een nieuw type thermische en akoestische isolatie op basis van gerecycleerde materialen uit matrassen (Latexco Solutions).

Meer sectornieuws

Agenda