When in Rome ... deel 3

Tips voor internationaal zakendoen met mensen

En hier volgen dan enkele snappy en handige vuistregels voor zakelijke meetings… Doe er je voordeel mee!

Houd je in Chili je handpalm naar boven en spreid je daarna je vingers, zeg je tegen iemand dat hij dom is. Met je rechtervuist in je geopende linkerhand slaan is een obsceen gebaar.

Steek in India nooit je voeten naar iemand uit. Voeten worden als onrein gezien. Wanneer je met je schoen of je voet iemand anders aanraakt, verontschuldig je dan.

Let in Egypte op dat je niet met je benen gekruist gaat zitten. Je voetzool tonen wordt als een belediging gezien. En sla je twee wijsvingers niet tegen elkaar. Dit is een onbeleefd gebaar om iemand te vragen met je naar bed te gaan.

In Saoedi-Arabië is het niet beleefd om je duim omhoog te steken.

Rood is in Hong Kong de kleur van het geluk. Wanneer je dus iets aantrekt voor een vergadering, draag dan een rode das om je gastheer te imponeren.

In Brazilië doe je dan weer best geen das aan met de combinatie geel en groen. Dit zijn de kleuren van de Braziliaanse vlag, en Brazilianen hebben niet graag dat niet-Brazilianen die aantrekken.

In Bulgarije knikken mensen vaak met het hoofd wanneer ze 'nee' bedoelen.

Praten met je handen in je broekzakken wordt in Liechtenstein als onbeleefd beschouwd.

In Saoedi-Arabië is het beledigend wanneer je een kop koffie weigert.

In Rusland is het onfatsoenlijk om te vragen waar het toilet is (wat doe je dus in zo'n geval?)

Wanneer je in Polen mensen hoort fluisteren terwijl je aan het woord bent, verander je beter van onderwerp – het is een teken van afkeuring.

Het 'mondiale dorp' biedt met andere woorden heel wat zakelijke mogelijkheden – maar ook talrijke kansen om de relatie nog voor die is begonnen naar de bliksem te helpen. Ongeacht waar je je voor zaken begeeft loont het altijd de moeite je even te informeren over de gebruiken en te mijden gedragingen.

Een gewaarschuwd man, vrouw …

Lees hier het eerste en het tweede deel van deze blogreeks.