Inzicht en overzicht maken het verschil

De markt voor professionele dienstverleners is sinds 2000 flink veranderd. Van een tijd met grote marges en voldoende werk voor elke nieuwe dienstverlener zijn we geƫvolueerd naar een mature markt, die de voorbije jaren met de economische crisis bovendien nog eens flink onder druk is komen te staan.

Hoewel de economie vandaag terug de goede kant op lijkt te gaan, is de concurrentie binnen de sector nog steeds keihard, waardoor tarieven en marges onder druk blijven staan. Tegelijkertijd blijven klanten steeds meer kwaliteit en waarde voor hun geld verwachten. Het wordt dus nog steeds moeilijker voor professionele dienstverleners om te overleven.

Overzicht behouden

De externe druk heeft ook zijn gevolgen voor de interne werking bij professionele dienstverleners. Daarom houden zij zich best aan de volgende regels:

  • Houd uw bedrijfsprocessen zo goed mogelijk onder controle. 
  • Behoud het overzicht over de verschillende projecten bij diverse klanten. Onvoldoende overzicht maakt het lastig om nauwkeurig en op tijd te factureren. Om nog te zwijgen van operationele flaters zoals fouten in facturen. Dat kost tijd en geld en kan het verschil maken tussen een gezond en verlieslatend bedrijf.

Gezonde bedrijven behouden wel het overzicht over alle projecten, en kunnen zo tijdig leveren en factureren. Bovendien kunnen ze ook sneller reageren op veranderende omstandigheden. 

Om de gezondheid van het bedrijf te meten kunnen ze gebruik maken van de volgende criteria: 

  • Zijn uw doelstellingen wel duidelijk? 
  • Zijn uw KPI’s hierop afgestemd? 
  • Hoe zit het met uw marges? 
  • Waar komen uw inkomsten vandaan? 
  • Waar zitten de grootste kostenposten? 

Praktische vragen die eigenlijk elk bedrijf zich moet stellen om grip te krijgen op zijn bedrijfsvoering, en die een vertrekpunt vormen om verdere actie te ondernemen.

Tijd voor actie

Exact heeft voor professionele dienstverleners een whitepaper opgesteld waarin u leest hoe u - met beter inzicht - uw bedrijf beter onder controle krijgt zodat u ook sneller kan inspelen op nieuwe omstandigheden. 

Download de whitepaper

Bron: Exact