Top 3 van grootste HR trends in 2015

Hoe sommige bedrijven dit invulden

Drie trends die bij bedrijven op HR-vlak volgend jaar zullen leven zijn: Meer aandacht voor talent binnen het bedrijf, meer leiderschap en technologische vernieuwingen.

Begin januari is niet alleen de periode van de goede voornemens, maar ook de start van veel innovatieprojecten. Meer efficiëntie, meer aandacht voor het talent binnen het bedrijf en technologische vernieuwingen staan voorop.

1. Aandacht voor talent binnen bedrijf

Bij heel wat ondernemingen is er meer aandacht voor talent binnen het bedrijf. Ascento nam dit najaar een talent mobility scan af bij 100 bedrijven. “We merken dat HR meer focust op de medewerkers die al in dienst zijn dan op de rekrutering van nieuwe medewerkers, zonder uiteraard nieuwe aanwervingen uit het oog te verliezen”, zegt Sven Hubin. “Daarnaast zien we een grote nood aan sterk leiderschap binnen organisaties.”

Ook bij KPMG is dat het geval. Via customized personal development laat KPMG de medewerkers leren, groeien en ontwikkelen. “We starten daar al mee vanaf onboarding en we begeleiden medewerkers verder zodat ze ten volle de eigen talenten blijven ontwikkelen en tegelijk de visie van KPMG mee vorm kunnen geven”, zegt Wouter Van Linden.

De persoonlijke ontwikkeling van de medewerking wordt dus op maat gemaakt zonder het belang van het bedrijf uit het oog te verliezen. “’One size fits all’ hebben we al lang achter ons gelaten. De persoonlijke aanpak tegenover de medewerkers is een trend die we enkele jaren geleden al inzetten. We kijken hoe we de talenten van onze kandidaten het best kunnen inzetten in onze organisatie. Zo krijg je een tevreden organisatie én tevreden medewerkers”, aldus Wouter van Linden.

Daarnaast streeft KPMG ernaar de onderlinge relaties te verbeteren, niet alleen tussen collega’s maar ook met de klanten. “Via eigen programma’s, het sluitstuk van ons trainings- en ontwikkelingsbeleid, willen we de vaardigheden van onze medewerkers op het vlak van luisteren en vragen stellen verbeteren, zodat ze elkaar beter begrijpen en beter feedback kunnen geven. Zo helpen we hen van jongs af aan leiderschapsvaardigheden ontwikkelen.“


2. Technologische vernieuwingen

UZA lanceert als eerste in de sector de Welcome app voor nieuwe medewerkers zodat ze het reilen en zeilen van het ziekenhuis en hun toekomstige dienst en collega’s kunnen volgen. “In de app leiden we hen rond door het UZA en ze krijgen een welkomwoord van de ceo mee”, legt Hildegard Hermans uit. “Ook krijgen de nieuwe medewerkers via de app de kans om zich voor te stellen aan hun toekomstige team, zodat het ijs al gebroken is. Tegelijk houden we binnen HR ook tijdens de beginperiode nog voeling met hen en volgen we op hoe de eerste weken verlopen zijn.”

Intussen gebruiken een 40tal starters – artsen, verpleegkundigen, technici,… - de app al. De link van de app wordt gegeven op het moment dat ze van HR het nieuws krijgen dat ze geselecteerd zijn. “De reacties zijn heel positief. We willen de app niet alleen gebruiken bij het rekruteren van medewerkers maar ook bij andere HR-pijlers”, zegt Hildegard Hermans. “In opleiding en ontwikkeling zal er eindelijk een echte doorbraak komen in e-learning. Voor de technische en gespecialiseerde opleidingen was dit al langer het geval, maar ik geloof dat deze innovaties ook bij leaderschapsontwikkeling meer aan bod zullen komen.”

Vorig jaar lanceerde Umicore het technologische platform “MyCampus” waarbij de medewerkers hun objectieven kunnen inbrengen en opvolgen, waar de prestaties geëvalueerd worden en waar iedere medewerker het aanbod van trainingen kan bekijken. “In het luik “My development” kunnen medewerkers - los van het trainingsaanbod - bepaalde noden beschrijven die ze voor hun ontwikkeling nodig hebben”, zegt Daniël Motton.

KPMG lanceerde recent een onboarding-tool. “We zagen dat er vaak een lange periode zit tussen het moment dat iemand een contract tekent en effectief start. Via deze tool krijgen de toekomstige medewerkers informatie via een app waardoor ze onder meer via een quiz en enkele wist-je-datjes KPMG al beter kunnen leren kennen en meer info krijgen over bijvoorbeeld hun auto of bepaalde procedures”, legt Wouter Van LInden uit. “Op die manier worden ze tijdens hun eerste week niet te veel overdonderd en zorgen we ervoor dat de band vanaf de contractondertekening aangehouden blijft.”

3. Efficiënter werken

Ook efficiëntie is een belangrijke prioriteit. Bij Umicore bijvoorbeeld wordt in 2015 de HR-organisatie hertekend. Drie HR-expertisecenters - employee relationship, compensation, benefits en payroll en recruitment, learning en development – zullen voor alle 8 sites gelijkwaardig beschikbaar zijn. “Daarnaast willen we de opleidingen gelijkschakelen in de verschillende geografische regio’s, zodat bepaalde trainingen niet telkens opnieuw uitgevonden moeten worden zegt Daniël Motton. “We zien dat we breder en internationaler bepaalde zaken gelijkschakelen, ingegeven door kostenbewustzijn en efficiëntie zodat we niet drie keer in hetzelfde moeten investeren. We creëren ook een cultureel dna zodat iedereen dezelfde waarden en principes meekrijgt.”