GROEP ESSERS

De Groep Essers (Hechtel-Eksel) heeft de 8ste editie van de Ambiorix-prijs in de wacht gesleept die het VKW-Limburg jaarlijks uitreikt aan die onderneming die in de jongste vijf jaar van het meeste "Kwalitatief Ondernemerschap" getuigde.

De groep, die in 1928 ontstond als wegtransportbedrijf H. Essers, groeide inmiddels uit tot een conglomeraat van ondernemingen actief in het nationaal en internationaal transport en de geïntegreerde logistieke dienstverlening. Inmiddels staat de derde generatie Essers mee aan het roer van het bedrijf.

Sinds 1990 controleert de GIMV 40% van de Essers-aandelen, toen Jules Essers, broer van huidig gedelegeerd bestuurder Noël Essers, uit de onderneming terugtrad.

Tussen 1986 en 1996 klom de geconsolideerde omzet van Essers van 617 tot 2.337 miljoen BEF. Dit jaar wordt de kaap van 3 miljard BEF als streefdoel gesteld.

Holdingmaatschappij H. Essers en Zonen overkoepelt een aantal werkmaatschappijen die bedrijvig zijn in het transport van zowel volle - als deelladingen, het gespecialiseerd vervoer (koel- en silowagens), de warehousing en de logistieke dienstverlening.

Essers heeft vestigingen in Genk, Brussel, Bornem, Eksel en Tessenderlo. Belstor Genk, sinds 1995 een volle Essers-dochter die in ht licht van het Hermes-project werd opgericht, is bedrijvig in de public warehousing. De 85.000 m2 opslagruimte wordt volgend jaar tot een kleine 100.000 m2 uitgebreid.

Sinds kort is te Genk ook TDS/Essers actief, een 50/50-joint-venture met de Canadees-Amerikaanse TDS-groep, die CKD-onderdelen voor Ford Motor Company Ltd. verpakt en naar overzeese gebieden (inz. Taïwan, China en Zuid-Afrika) verscheept.

Andere dochters van de Essers-groep zijn Ades N.V. (Wilrijk), dat de logistiek voor Atlas-Copco verzorgt, Douane-Agentschap Eksel, Essers Italia Novara - dat in 1992 met het oog op het gecombineerd vervoer in de groep werd geïntegreerd - en S.H. Transnatur (met vestigingen te Lissabon en Porta), waarin samen met de Spaanse correspondent onlangs een participatie werd genomen.

In het buitenland werkt de groep Essers samen met een 60-tal partners. Op Polen is de groep reeds bedrijvig, maar eerlang worden nieuwe trafieken opgestart naar Tjechië, Slovakije, Hongarije en Slovenië.

Een nieuw initiatief van gecombineerd vervoer naar het Spaanse Catalonië zit eveneens in de pijplijn.

De Essers-vloot telt een kleine 700 eenheden, waaronder een 250-tal trekkers. Eind augustus verschafte de groep werk aan 720 personen.

Meer info: 089/32.32.32.

Meer sectornieuws

Agenda