Vijf Limburgse iMinds-starters klaar voor buitenlandse doorbraak

Zowat een jaar terug kregen LRM en iMinds, het Vlaamse digitale onderzoekscentrum met uitgebreide ondernemerschapswerking, de opdracht van de Vlaamse regering om het ondernemerschap rond ICT en digitale media in Limburg te versterken. Het initiatief kaderde binnen het Strategisch Actieplan Limburg in het Kwadraat (SALK). Samen met de stad Hasselt werd zo de Corda INCubator opgericht, waar starters terecht kunnen voor kantoorruimte, coaching en begeleiding.

Een aantal van de Limburgse start-ups, die iMinds onder zijn vleugels nam, zijn intussen klaar voor een buitenlands avontuur.

UgenTec

Het begin 2014 opgerichte UgenTec heeft een technologie ontwikkeld die DNA-stalen dertig maal sneller en een stuk nauwkeuriger analyseert. “FastFinder” is een software-oplossing die DNA-analyses automatiseert. DNA-analyse heeft voor een revolutie gezorgd in het vroegtijdig vast stellen en accurater behandelen van tal van ziekten. UgenTec heeft zijn eerste betalende klanten beet. Binnenkort wordt “FastFinder” alvast door vijftig labo’s over de hele wereld geïmplementeerd.

Tripfair

Het Limburgse Tripfair ontstond in april 2014 als alternatief voor de on-line booking sites die aanzienlijke commissies (10 tot 25%) aanrekenen als van hun diensten gebruik wordt gemaakt. Tripfair ontwikkelde een platform waarbij reizigers hun reisplan on-line posten en op basis daarvan tot vijf voorstellen op maat ontvangen. Een model dus waardoor reizigers voordeliger kunnen boeken, en zonder enige commisssie voor de uitbaters van vakantieverblijven.

Vandaag is Tripfair actief in België, Nederland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Italië en Spanje. Vooralsnog bestaat het aanbod hoofdzakelijk uit B&B’s. In de komende maanden wordt dat open getrokken naar campings, hotels en vakantiehuizen.

Qompium

De “Cardimoni”-oplossing van Qompium is een smartphone app die het mogelijk maakt om hartritmestoornissen op te sporen en op te volgen, waarbij data rechtstreeks naar de betrokken arts worden gestuurd. In tegenstelling tot de bestaande oplossingen, meet Cardimoni niet enkel de hartslag, maar ook het patroon van het hartritme.

Bovendien onderscheidt de klinische validatie zich ook duidelijk van de Apples en Googles van deze wereld. Cardimoni bouwt immers voort op een continue interactie met artsen en cardiologen. Zo wordt de app momenteel uitvoerig in een aantal Limburgse ziekenhuizen getest. Qompium werd door Bayer Healthcare overigens geselecteerd om gedurende een drietal maanden op het hoofdkwartier in Berlijn te werken.

LindaCare

Patiënten met pacemakers en interne defibrillatoren worden steeds meer thuis opgevolgd door middel van telemonitoring-oplossingen. Probleem is dat ziekenhuizen daarbij moeten werken met apparatuur en portalen van verschillende leveranciers, wat schaalbare zorg in de weg staat. Daarom ontwikkelde LindaCare een telemonitoring-platform dat bestaande oplossingen integreert en zo de efficiëntie en de kwaliteit van de zorg verbetert: patiënten met een dringende zorgvraag kunnen voortaan ook als eerste worden geholpen.

LindaCare voert momenteel gesprekken met ziekenhuizen in België, Frankrijk, Duitsland, Nederland, Italië en zelfs in de Verenigde Staten met het oog op de verdere ontwikkeling en evaluatie van zijn telemonitoring-platform.

RaceAlerts

RaceAlerts is een oplossing die zes vitale onderdelen van een race-wagen in real-time monitort, tijdens oefenritten en ProAm-wedstrijden. Op die manier kan het team in de pits minutieus opvolgen hoe de wagen presteert en tussen komen nog voor er zich een probleem voordoet. De oplossing is web-gebaseerd en kan dus eender waar, eender wanneer en vanop elk toestel worden geraadpleegd.