Vlaanderen stelt eerste “Factories of the Future” voor

Vlaams minister van Werk, Economie en Innovatie Philippe Muyters heeft de eerste “Factory of the Future Awards” uitgereikt aan Continental (Mechelen), Dentsply Implants (Hasselt), Newtec (Erpe-Mere) en Provan (Genk). Technologiefederatie Agoria en Sirris, het collectief centrum van de technologische industrie, begeleiden momenteel nog 140 andere bedrijven in hun transformatie naar fabriek van de toekomst.

Newtec is actief in de ontwikkeling en productie van satellietcommunicatie-apparatuur. Met 300 medewerkers boekte het bedrijf vorig jaar een omzet van 53 miljoen euro (+ 20%). Producent van elektronische remsystemen en -onderdelen (ventielen en sensoren) mikt dit jaar op een omzet van meer dan 300 miljoen euro. Vorig jaar werd met 540 werknemers afgeklokt op 255 miljoen euro.

Het in 1998 opgerichte Provan is actief in de plaat- en profielbewerking, de laswerken en assemblage. Dankzij onder meer quick response manufacturing zet het bedrijf een sterke groei neer. Vorig jaar bedroeg de omzet zowat 10 miljoen euro. Provan heeft een kleine zestig medewerkers op de loonlijst.

Dentsply Implants, ten slotte, produceert patiëntspecifieke tandimplantaten en digitale producten. Het bedrijf, ontstaan uit het samen gaan van Materialise Dental en  ES Healtchare, geldt als pionier in kunststof 3-printing. In de komende drie jaar investeert Dentsply Implants drie jaar in 3D-printing voor metaalproducten. De eerste 3D-printer voor dit soort toepassingen werd pas geleverd.