Tunesië hernieuwt aantrekkingskracht voor buitenlandse investeerders

Voorkeursbestemming voor Europese KMO’s in zuidelijk Middellandse Zeebekken

Vier jaar na een periode van transitie, vindt Tunesië zijn status terug van stabiel land met voor een termijn van vijf jaar verkozen instanties dankzij een proces dat door de internationale waarnemers unaniem als democratisch wordt bestempeld. Het nieuwe Tunesië, dat door het prestigieuze Londense magazine “The Economist” als land van het jaar 2014 werd bestempeld, is genoopt de uitdaging van zijn economische ontwikkeling aan te gaan. Het attentisme van buitenlandse operatoren, doorgaans actief op de Tunesische markt, ebt langzaam weg.

Uiteraard heeft de vrees die na de revolutie ontstond, het investeerdersvertrouwen wat geschokt. Die vrees werd evenwel ingegeven door heftige reacties, die na de opwelling van de emoties wegebben. De internationale pers blijkt vooral optimistisch gestemd, zo blijkt uit de actualiteitsprogramma’s en diepgaande analyses. Vandaar ook de zekerheid dat de bewustwording omtrent de nieuwe samenstelling van de investeringsomgeving niet langer kan uitblijven.

De kenmerkende waarden van Tunesië vonden hun beslag in de nieuwe grondwet die op 7 februari jongstleden in Tunis in de aanwezigheid van internationale partners werd gevierd. Thans wordt de hand aan de ploeg geslagen.Tunesië is bezig met zijn aantrekkingskracht op te schroeven aan de hand van meer transparantie en stimuli afgestemd op de economische uitdagingen van het bedrijf. Internationale bedrijven kunnen zich enkel verheugen in de nieuwe situatie die de betrokken bedrijven zowel nu als in de toekomst alleen maar kan versterken.

Vrijheid en openheid

De in Tunesië gevestigde onderneming, of ze nu van Tunesische dan wel buitenlandse komaf is, kan vandaag terugvallen op een gezonder investeringsklimaat. De historische structurele troeven, vrucht van de doorheen de eeuwen opgebouwde Tunesische genius, worden versterkt door nieuwe omgevingsfactoren als transparantie, rechtszekerheid en deugdelijk bestuur, die de aantrekkingskracht van Tunesië extra kracht bijzetten.

De Tunesische overheid treft maatregelen om vrijheid en openheid te bevorderen. Sectoren stellen zich open en zullen voor nieuwe opportuniteiten zorgen: de financiële sector, voorheen onder sterke staatscontrole, moderniseert zich en aligneert zich op de internationale standaarden. De sectoren van de hernieuwbare energie, de gezondheidszorg of nog, de cultuur werken aan een meer optimaal regelgevend kader.

Voorts is de concurrentiekracht van Tunesië in de meer traditionele sectoren toegenomen. De Tunesische instellingen winnen als strategisch partner van investeerders aan reactievermogen en nemen de nodige maatregelen opdat de opstart van een zakelijk initiatief in Tunesië een te voorzien en aangenaam parcours voor zich weet.

Het hedendaagse Tunesië, dat kenners niet aarzelen als “intelligente site” in het Middelands Zeebekken te bestempelen, rekent sterk op zijn historische troeven om erg veeleisende investeerders te ontvangen. Dankzij een gevarieerde en betrouwbare infrastructuur, die constant wordt opgewaardeerd, heeft Tunesië de ontwikkelingen van de wereldindustrie op de voet gevolgd.

De sectoren van de textiel, mechanica, elektriciteit of luchtvaart positioneren het land vandaag de dag als eerste industriële uitvoerder naar Europa in het zuidelijke Middellandse Zeebekken. Zowel wat de aanmaak van kledij uit het hogere gamma als van erg gesofistikeerde mechanische onderdelen betreft, reageren in Tunesië actieve bedrijven just-in-time op de bestellingen die door Europa of zelfs Amerika worden geplaatst.

Menselijke intelligentie als groeimotor

Naast zijn traditie in de klassieke industriële sectoren, schuift Tunesië vol vertrouwen op in richting van nieuwe sectoren die de menselijke intelligentie als nieuwe groeimotor aanwenden. Offshoring en research & development lokken al prestigieuze namen in deze sector richting Tunesië. Het is een nieuw element dat blijkt geeft van de talrijke opportuniteiten die Tunesië vandaag de dag aan internationale ondernemingen biedt.

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met FIPA Benelux)

Meer info: 02/512.93.27 of www.investintunesia.be