Flanders’FOOD opent antenne in West-Vlaanderen
Dat Flanders’FOOD voor het pilootproject met West-Vlaanderen in zee ging, verbaast niet. Van het aantal loontrekkenden in de totale Vlaamse voedingsindustrie, is ruim een kwart in West-Vlaanderen aan de slag.
“De voedingsindustrie werd door POM West-Vlaanderen als een speerpuntsector aangemerkt. Bovendien wordt het industrieel weefsel in de provincie vooral bevolkt door dynamische KMO’s aan wie we maximale kansen dienen te bieden om zich te ontwikkelen. Niet alleen in de vorm van exportondersteuning, maar eveneens op het vlak van innovatie als wapen tegen de hoge loonkosten,” aldus West-Vlaams gedeputeerde voor Economie en Streekontwikkeling Jean de Bethune, tevens voorzitter van POM West-Vlaaderen.
Kloof overbruggen
West-Vlaanderen scoort zwakker dan de andere Vlaamse provincies als het om R&D gaat. Bekend is dat de kennisinstellingen minder sterk in de gouw vertegenwoordigd zijn.
“De kloof tussen de kennisinstellingen en het KMO-weefsel moet bovendien worden overbrugd. Daarom dienen dynamische tussenactoren geactiveerd, zoals Flanders’FOOD, dat de bedrijven kan bijstaan in het slaan van een brug naar de kennisinstellingen,” zo nog de Bethune.
Als organisatie is Flanders’FOOD uitstekend geplaatst om de nieuwe ontwikkelingen en toepassingen in de sector kenbaar te maken. Dit in wisselwerking met de kennisinstellingen die op het terrein moeten gaan.
“Daarom opent Flanders’FOOD in het Huis van de Voeding te Roeselare een lokale antenne. Die bevindt zich in het hart van de grootste concentratie van de voedingssector in West-Vlaanderen,” verduidelijkt Erwin Lamot, algemeen directeur van Flanders’FOOD
Het Vlaams Huis van de Voeding, Flanders’FOOD en POM West-Vlaanderen werken in wezen al sinds 2009 samen.
“Die samenwerking krijgt nu evenwel een heel voornaam karakter,” zo nog Lamot.
Drie platformen voor kennisoverdracht
Door de wetenschappelijk-technologische kennis tot bij de regionale KMO’s te brengen, hoopt Flanders’FOOD hen aan te zetten tot snellere innovatie, dit zowel wat hun processen als producten aangaat.
Vanuit Roeselare zal Flanders’FOOD de regionale KMO’s een aantal tools aanreiken. In samenwerking met alle Vlaamse kennisinstellingen (universiteiten, hogescholen, VITO, ILVO, imec, …) kunnen collectieve en coöperatieve onderzoeks- en valorisatieprojecten worden opgezet. Een tweede activiteitenpijler spitst zich toe op kennisoverdracht via de organisatie van workshops, seminaries en studiedagen. Ten slotte zal Flanders’FOOD in het Vlaams Huis van de Voeding ook geregeld netwerkmomenten organiseren.
“Driekwart van de innovatie ontstaat uit toevallige ontmoetingen tussen werkgevers, werknemers en vertegenwoordigers van kennisinstellingen,” weet de gedeputeerde.
In het Vlaams Huis van de Voeding stelt POM West-Vlaanderen kantoorruimte en accommodatie ter beschikking van Flanders’FOOD. Dat zal er, in eerste instantie, gedurende één dag per week een vaste medewerker als aanspreekpunt afvaardigen. Na een inloopperiode gevolgd door een grondige evaluatie met alle betrokkenen, kan deze frequentie worden verhoogd.
POM WEST-VLAANDEREN
FLANDERS'FOOD V.Z.W.
Voor u geselecteerd
Kort de voordelen van een abonnement...
Belangrijk nieuws te delen?
Ontvang Leads voor 19€/mnd
- Ontvang automatisch info over leads, klanten, concurrenten en partners
- Alle data en artikels staat voor u beschikbaar
- Maandelijks opzegbaar
Wilt u meer bedrijven bereiken?
Word dan dVO Reach en promoot uw bedrijfsverhaal bij 50.000 beslissers.