DIMASYS|ENT hoeksteen in Centratec’s uitbreidingsstrategie

Opstart WMS-module in volle voorbereiding (Gesponserde inhoud)

HVAC-toeleverancier Centratec N.V. (Mechelen) kapitaliseert ten volle op ERP-systeem DIMASYS|ENT van de Antwerpse software vendor Infomat N.V. De KMO activeerde zopas de geïntegreerde web shop-module, de WMS-functionaliteit (warehouse management system) is in volle implementatie in afwachting van een nakende uitbreidingsoperatie. Algemeen directeur Patrick Kimpen koestert steile verwachtingen in de ERP-applicatie. Recent integreerde Centratec Slim4, een applicatie voor voorraadbeheer, in DIMASYS. “Daarmee mikken we op een grote efficiëntieslag ten goede in het voorraadbeheer. Het nieuwe WMS-systeem moet in een volgende fase de bedrijfsprocessen verder stroomlijnen en voor bijkomende efficiëntiewinsten zorgen,” aldus de bedrijfsleider.

Toen de toenmalige eigenaars van de Limburgse groothandel in verwarming en sanitair  Lambrechts N.V. (Genk) in 2010 de controle over Centratec verwierven, verzochten ze hun  commercieel directeur Patrick Kimpen om het bedrijf te leiden. Sinds de eeuwwisseling kende de onderneming een bewogen geschiedenis.

Centratec werd opgericht in de jaren ’70 in Anderlecht. In het volgende decennium traden ook Seghers-Van Ingelghem (Heverlee) en Godinne (Grâce-Hollogne) tot de groep toe. Onder impuls van een nieuw eigenaarsduo vond de Centratec-groep rond de eeuwwisseling aansluiting bij Frateur, een groothandel in verwarming en sanitair met vestigingen in Mechelen en Boom. In 2005 werden de vier bedrijven verkocht aan het Zwitserse, beursgenoteerde Wolseley Company (Zug). In 2009 schoof Wolseley zijn Belgische bedrijven door naar Bolton Metal Products Company. Op 10 maart 2010 kocht de familie Lambrechts op zijn beurt Centratec op..

Bij de overname boekte de Centratec-groep met 85 medewerkers, verdeeld over zeven vestigingen, een geconsolideerd verlies van 9,5 miljoen euro. Onder leiding van Patrick Kimpen voerden de nieuwe eigenaars een reorganisatie door om het bedrijf zo snel mogelijk terug rendabel te maken.

Vandaag positioneert Centratec zich als totaalleverancier voor de HVAC-markt, zowel op industrieel als residentieel vlak, met vestigingen in Mechelen, Anderlecht en Heverlee. Vorig jaar boekte Centratec, met 55 werknemers, een omzet van 28,1 miljoen euro. Ter vergelijking; in 2010 werd afgeklokt op 22 miljoen euro. “Het harde werk van de voorbije jaren heeft zijn vruchten afgeworpen. Centratec is momenteel terug kerngezond en kan een positieve EBITDA voorleggen,” aldus Patrick Kimpen.

Terugkeer van Dimasys|ENT

Eind de jaren ’90 draaide Centratec op DIMASYS|ENT als ERP-systeem. Dat diende echter het veld te ruimen voor de applicatie van de nieuwe eigenaar toen oprichter Guy Van Rossem het bedrijf verkocht. Bolton Metal Products Company haalde in het voorjaar van 2010 echter Dimasys|ENT opnieuw aan boord.

“In amper drie maanden tijd was de applicatie terug up & running,” herinnert Kimpen zich.

Zelf had hij op dat ogenblik geen ervaring met DIMASYS|ENT maar het ERP-systeem bleek meer dan naar behoren te draaien. In zoverre dat Centratec’s nieuwe groeistrategie op DIMASYS|ENT als onderbouw is gebaseerd.

Bekend is dat DIMASYS|ENT groothandels, distributiebedrijven en aankooporganisaties tot zijn nichesegmenten rekent en daar ook met een aantal fraaie referenties kan uitpakken. Voor complexe bedrijfsorganisaties voorziet de oplossing in verschillende maatspecifieke functionaliteiten.

DIMASYS|ENT heeft zich voor de algemeen directeur van Centratec opgeworpen als een betrouwbare tool en “vlot werkend systeem” voor de aankoop, de verkoop, het voorraadbeheer, de toonbankverkoop (met scan-functionaliteit) en dies meer. Een vijftigtal gebruikers maken van de applicatie gebruik.

Centratec houdt een 8.000 artikelreferenties op voorraad. Die worden in drie grote productcategorieën opgedeeld, met name installatiemateriaal, verwarmingselementen en industriële toepassingen, die elk in een aantal subsegmenten worden opgedeeld.

Nagelnieuwe webshop

Na een uitgebreide testfase, activeerde Centratec begin deze maand de webshop-module van DIMASYS|ENT.

“Meer en meer vraagt de markt naar het on-line raadplegen van de catalogus en het plaatsen van bestellingen. Klanten willen bovendien ten allen tijde de juiste prijzen kunnen raadplegen. Vooralsnog gebruikt de markt de webshops vooral voor informatiegaring alsook voor het verzamelen van prijzen voor het opmaken van offertes. Dagdagelijkse leveringen kunnen via de webshop worden besteld. De e-shop biedt klanten tevens inzicht in de stockvoorraden. Sectoraal wordt momenteel zowat 5 à 10% van de totaalomzet via e-commerce gegenereerd. Voor Centratec is de webshop in eerste instantie een zaak van het optimaliseren van de klanten-service,” aldus Patrick Kimpen.

Centratec heeft in het B2B-segment een 600-tal actieve klanten. Via de filialen bedient het bedrijf kleine en middelgrote installateurs, goed voor pakweg 60% van de omzet. Projectklanten en klanten die verwarmingsoplossingen met bijstand verkopen houden elkaar qua belang zowat in evenwicht. Voorts mikt Centratec met zijn nieuwe webshop ook op een verruiming van zijn marktpositie in het B2B-segment.

Intelligent stockbeheer

Vorig jaar koppelde Centratec de Slim4-software van het Nederlandse Slimstock met de voorraadmodule binnen DIMASYS|ENT. Slim4 biedt een automatisch software-model met het oog op forecasting en voorraadoptimalisatie. Het geautomatiseerd systeem biedt een mathematisch software-model dat vermijdt dat bedrijven te veel of te weinig stock aanhouden. De software beheert niet enkel de centrale voorraden in Mechelen, maar ook de buffervoorraden op afhaalniveau van de vestigingen in Anderlecht en Heverlee.

Patrick Kimpen: “Voor groothandels schuilen grote potentiële besparingen in het aanhouden van de juiste voorraadhoeveelheden. De waarde van de Centratec-voorraad vertegenwoordigt ongeveer 7 miljoen euro. In wezen moet die vier keer op jaarbasis roteren. De combinatie DIMASYS|ENT-Slim4 biedt ons de mogelijkheid het verlies op “obsolete” artikelen maximaal in te perken. Een artikel dat een jaar niet heeft gedraaid wordt voor 50% afgeschreven, na twee jaar voor de volle twee jaar. Onze ambitie bestaat erin, in combinatie met het WMS-systeem, het “obsolete” gedeelte helemaal uit te sluiten”.

WMS-module in opstart

De implementatie van de DIMASYS|ENT WMS-module verkeert bij Centratec momenteel in de voorbereidingsfase. De implementatie wordt afhankelijk gemaakt van de keuze die de KMO maken zal om de problematiek van zijn ruimtegebrek op te lossen. Momenteel heeft Centratec een 5.400 m² groot magazijn in uitbating op een site van 6.000 m².

“We hebben echter nood aan zowat 10.000 m², waarvan een 1.000-tal m² voor het afhaalmagazijn en 500 m² kantoorvloer. Momenteel nemen we nog eens 2.200 m² bijkomende opslagruimte in huur voor de opslag van de stalen buizen in Heverlee. Bedoeling is alle stockage-activiteiten op één site te concentreren,” onthult de algemeen directeur.

Eens het ruimtegebrek opgelost zal Centratec de WMS-module met variabel locatiebeheer invoeren. Dat variabel locatiebeheer moet de behandeling van de binnenkomende en uitgaande goederen efficiënter en automatisch laten verlopen. Diezelfde WMS-module moet ook het on-line portaal aansturen en wellicht ook de activiteiten in bijkomende vestigingen. Tegen eind 2020 mikt Patrick Kimpen immers op een omzet van 40 miljoen euro. 

 

Voor Patrick Kimpen is DIMASYS|ENT een sleutelcomponent in de groeistrategie van Centratec