Technologie evolueert snel - en u?

Onze wereld en onze bedrijven worden steeds digitaler. En binnen die digitale wereld volgen de nieuwe trends en technologieƫn elkaar in snel tempo op. Zo brengen ze toepassingen binnen bereik waarvan u vroeger waarschijnlijk zelfs niet kon dromen. Denk maar aan camerabeveiliging en andere cameratoepassingen: het lijkt een dure investering voor een beperkt rendement, maar met de recentste technologie en nieuwste trends denkt u hier misschien anders over. Volgt u even mee.

De wet van Moore. Deze wet gaat wel al ruim 40 jaar mee, maar is nog steeds relevant: de verwerkingskracht van een computer verdubbelt om de 18 tot 24 maanden, tegen dezelfde kostprijs. Dit maakt op enkele jaren tijd technologie betaalbaar die vroeger ver buiten het bereik van een KMO bleven. Ook netwerkcamera’s hebben deze evolutie doorgemaakt. Dus wordt het misschien tijd om uw visie op deze markt te herzien, als die gebaseerd is op cijfers en inzichten van enkele jaren geleden. 

 

Cloud en on-demand. Cloud computing biedt vele KMO’s een concreet antwoord op reële behoeften. Het abonnementsmodel biedt een nooit eerder gekende flexibiliteit. Het concept van upscaling of downscaling, naargelang onze vereisten, laat toe om investeringen optimaal te laten renderen. Dit opent ook perspectieven voor netwerkcamera’s "as-a-service", bijvoorbeeld voor retailers: zij kunnen toegang krijgen tot een bewakingsdienst op hun maat, zonder hiervoor vooraf het volledige investeringsbedrag te moeten neertellen. En aangezien de beelden zich op een centrale server bevinden, zijn ze ook eenvoudiger raadpleegbaar van op een mobiel toestel. Ook dat is voor vele zaakvoerders een belangrijk argument.

 

Big Data. Ondernemingen moeten steeds meer gestructureerde en niet-gestructureerde gegevens analyseren, en krijgen de resultaten liefst in real-time voorgeschoteld. De vraag naar beveiligingssystemen met intelligente zoekfuncties en analytische tools stijgt ook snel. Een real-time analyse van Big Data is bijvoorbeeld heel nuttig bij stadsbewaking, op momenten dat de lokale autoriteiten tijdens piekuren te midden van de stad snel iemand (hetzij het slachtoffer, hetzij de verdachte) moeten kunnen identificeren in een grote menigte. 

 

Internet of Things. In onze moderne wereld is alles en iedereen met mekaar verbonden. Op elk moment is er constante communicatie tussen mensen en toestellen. Gebruikers verwachten bijgevolg ook  "push-informatie": pro-actief geïnformeerd worden voordat of op het moment dat zich een incident voordoet. Ook op beveiligingsniveau verwacht men dit: camera’s moeten intelligent diagnoses stellen en de gebruiker waarschuwen op het moment dat zijn aandacht vereist is. Hiervoor zijn netwerkbewakingssystemen met digitale camera’s de meest vanzelfsprekende keuze. Volgens de verwachtingen zullen de inkomsten uit netwerkvideo dit jaar voor het eerst hoger liggen dan die uit analoge technologie. 

Hogere resoluties. Steeds meer consumenten kiezen voor Ultra High Definition (4K)-televisies, die zowel horizontaal als verticaal een dubbel zo hoge resolutie bieden als het 1080p HDTV-formaat. Ook voor de beveiligingsindustrie is 4K de volgende natuurlijke stap in de vraag naar hogere beeldkwaliteit en een groter bereik van beveiligingscamera’s. Deze evolutie heeft evenwel een significante impact op de bandbreedte van het netwerk. Bovendien is er nood aan meer opslagcapaciteit. Compressiemethoden zoals de Axis Zipstream-technologie kunnen hier een oplossing bieden. Deze technologie kan de bandbreedte en opslagvereisten met gemiddeld 50% doen dalen. 

 

Conclusie?

 

De technologische veranderingen van de voorbije jaren hebben ook voor de markt van digitale netwerkcamera’s ingrijpende gevolgen gehad. Als u de voorbije jaren hier niet meer bij hebt stilgestaan, begrijpt u uit bovenstaand overzicht wellicht dat het misschien wel tijd wordt om een nieuwe balans op te maken. De argumenten contra netwerkcamera's - te hoge investeringen, te lage kwaliteit, te weinig flexibiliteit - zijn inhtussen misschien al achterhaald. De technologie evolueert snel, het zou zonde zijn om de voordelen niet ten volle te benutten.