Werken warmtenet tussen Stora Enso en Volvo Cars in Gentse haven van start

Op 23 september j.l. zijn de werken van start gegaan voor de aanleg van een warmtenet tussen Stora Enso en Volvo Cars Gent. Het doorgaand verkeer in de Langerbruggestraat in de Gentse haven dient hiervoor grondig aangepast.

De vier kilometer lange pijpleiding wordt vanuit Stora Enso onderdoor het Kanaal Gent-Terneuzen geperst. Ter hoogte van het veer van Langerbrugge (kant Gent) komt de leiding aan de andere kant van het Kanaal in de Langerbruggestraat uit. De leiding wordt vervolgens letterlijk in deze straat gelegd tot aan Volvo Cars.De werken kunnen tot zes maanden in beslag nemen (lees: tot maart 2016, nvdr.).

Papierproducent Stora Enso zal met deze pijplijn autofabrikant Volvo Cars Gent van warm water voorzien. Heet water, onder druk en met een temperatuur van ongeveer 125 graden Celsius, zal bij Volvo Cars worden gebruikt om de gebouwen en spuitcabines op de gewenste temperatuur te brengen.

Twee van de grootste bedrijven uit Scandinavië slaan in de haven van Gent de handen ineen om zo de CO2-uitsoot in de Volvo-fabriek met meer dan 40% te verminderen. Goed voor naar schatting 15.000 ton minder CO2-uitstoot per jaar.

Met het project is een investering van 6 miljoen euro gemoeid. De Vlaamse overheid komt met 2 miljoen euro strategische ecologiesteun over de brug.