Financiering bouw vierde Belgische offshore-windmolenpark rond

Nobelwind N.V., dat de tweede fase van het Belwind offshore-windmolenpark omvat, heeft de financiering rond voor de bouw van het nieuwe gelijknamige offshore-windmolenpark. Het vierde Belgische windmolenpark in de Noordzee wordt op 47 kilometer voor de kust van Oostende gebouwd.

Investeerders en financiële instellingen brengen ongeveer 655 miljoen euro samen voor het project. De Europese Investeringsbank (EIB) draagt 250 miljoen euro aan als onderdeel van zijn steun aan investeringen in hernieuwbare energie en tegen de gevolgen van de klimaatverandering. Andere betrokkenen zijn BNP Paribas Fortis, Rabobank, Sumitomo Mitsui Banking Corporation en Mizuho Bank.

Ook de Deense en Noorse exportkredietagentschappen EKF en GIEK nemen deel aan de financering van het offshore-windmolenproject. De achtergestelde leningen worden verstrekt door de aandeelhouders en door PMF Infrastructure Fund, de infrastructuurinvesteerders TINC en DG Infra Yield.

De start van de bouwfase is gepland voor de lente van 2016. Na voltooiing zal het Nobelwind offshore-windmolenpark een vermogen hebben van 165 MW, opgewekt door 50 Vestas V112 3,3 MW-windturbines. Jaarlijks zal de installatie 651 GWh elektriciteit kunnen produceren, voldoende om de stroombehoeften van 186.000 gezinnen af te dekken. De productie zal door EDF Luminus worden afgenomen. Nobelwind verwacht het project in de tweede helft van 2017 te kunnen beëindigen.

Aandeelhouders van Nobelwind zijn het Nederlandse fonds Meewind (19,9%), het Belgische Parkwind (41,08%), dat leden telt als de Colruyt Group en de investeringsmaatschappijen Korys en PMV, en, ten slotte, de Japanse groep Sumitomo Corporation (39,02%).

Meer info: 016/24.07.90 of http://www.nobelwind.eu.

Meer sectornieuws

Agenda