Projectontwikkelaar ION investeert 30 miljoen euro in landmark

Waregem Business Park in de steigers

De jonge projectontwikkelaar ION (Waregem) investeert 30 miljoen euro in de bouw van Waregem Business Park. Het project, dat vijf kantoorgebouwen zal omvattten waarvan het grootste voor zowat de helft voor eigen noden zal worden aangewend, zal als toegangspoort tot Waregem fungeren. Bedoeling is Waregem Business Park vanaf 2017 gefaseerd in gebruik te nemen. Eerder dit jaar richtte ION een eerste vastgoedfonds op. Het Premier Development Fund, dat 30 miljoen euro ophaalde en op grootschalige residentiële ontwikkelingen focust, heeft zijn eerste investering in uitvoering.

ION zag in 2011 het daglicht. Aan de wieg stonden twee jonge leeuwen, Kristof Vanfleteren en Davy Demuynck, en twee passieve vennoten, i.c. Paul Thiers (ex-Unilin) en Jan Ruysschaert (Vigo). Vanfleteren en Demuynck kunnen op ruime vastgoedervaring terug blikken, dit zowel binnen de logistiek, het commercieel en semi-industrieel vastgoed als de residentiële projectontwikkeling. ION, dat een 15-tal medewerkers telt, stevent dit jaar af op een omzet van 65 miljoen euro. Dat cijfer moet in 2016 naar 80 miljoen euro doorstoten.

Gemengde complexe projecten

De projectontwikkelaar heeft vooralsnog een voorliefde voor gemengde complexe vastgoedprojecten.

“Opzet is in de toekomst ION, naast de tak residentieel vastgoed, ook stevig te verankeren in het segment van het commercieel vastgoed in de ruimste zin van het woord, d.i. zowel in het kantoor-, semi-industrieel als retail-luik,” erkent managing partner Davy Demuynck.

Goed gestoffeerde “track record” in mum van tijd

In amper vier jaar wist ION een goed gestoffeerde “track record” neer te zetten. Zo werd onlangs in Leuven de eerste fase van studentenresidentie The Village officieel ingehuldigd. Het nieuwbouwproject, gelegen op de site van voormalig bioscoopcomplex “The Studios”, biedt 246 kamers en studio’s, hoofdzakelijk voor studentenhuisvesting. Ook het nieuwe hoofdkantoor van Davidsfonds is er gevestigd.

“Gemengde projecten, met voornamelijk studentenkamers en assistentiewoningen, lopen als een rode draad doorheen onze eerste jaren als projectontwikkelaar,” bevestigt Demuynck.

Andere projecten, in uitvoering dan wel opgeleverd, zijn Filmtheaters (Leuven; bioscoop die tot 108 studentenkamers werd omgebouwd), Vesalius (Leuven; studentenkamers, kantoren, appartementen, auditoria voor KULeuven en commerciële ruimtes, in joint-venture met Allfin), Flint (Leuven: 206 studentenkamers, eveneens in joint-venture met Allfin), Zilverduin (De Haan; 70 assistentiewoningen), Zilverhof (Diegem; 108 assistentiewoningen), Célidée (Molenbeek, affordable housing-project), Beau de l’Air (Knokke; 55 assistentiewoningen), Vives (Kortrijk; 93 studentenkamers en 6 rijwoningen), Cypres (Knokke; 54 assistentiewoningen) en Niefhout (Turnhout; stadsgebiedsontwikkeling van 8 hectaren i.s.m. de stad Turnhout en ParticipatieMaatschappij Vlaanderen met een 600-tal woningen in combinatie met kantoren en buurtwinkels).

In totaal heeft ION momenteel voor 250 miljoen euro projecten opgeleverd, in uitvoering en in commercialisatie.

Premier Development Fund

Naast de eigen ontwikkelingen, richtte ION eerder dit jaar een eerste vastgoedfonds op, met name Premier Development Fund. Om zijn  betrokkenheid gestand te doen, nam ION in het fonds zelf ook een belang van 10%.

Met het in april opgestarte fonds heeft ION de bedoeling recurrente inkomsten aan te boren. Het Premier Development Fund, met een looptijd van tien jaar, haalde in een mum van tijd 30 miljoen euro op, waarvan zowat de helft momenteel is toegewezen aan projecten in voorbereiding.

De eerste fase van het project “Niefhout” werd intussen in het fonds ingebracht. Andere projecten binnen het fonds situeren zich in Eeklo (project betaalbaar wonen in de binnenstad), een mogelijk project op het Antwerpse Eilandje, een residentieel project in Oostduinkerke en een groot project elders aan de Belgische kust.

Waregem Business Park

Blikvanger op kantoorvlak van de prille projectontwikkelaar wordt het bedrijvenpark Waregem Business Park. In de onmiddellijke omgeving van zijn huidige vestiging aan de Franklin Rooseveltlaan kocht ION een terrein van ruim 1 hectare aan, op een zichtlocatie langsheen de Expresweg. Gefaseerd zullen er vijf kantoorblokken worden opgetrokken over drie tot maximaal vijf bouwlagen met bovenop een skybox.

“Met een combinatie van beton, hout en glas opteren we voor een kwalitatieve uitstraling met een architecturale meerwaarde,” stelt project developer Arne Allewaert.

Het geheel wordt toegerust met een brede waaier aan innovatieve technieken (geothermie, groendaken, LED-verlichting, klimaatplafonds, zonnewerende beglazing, standaard toegangscontrole met badge-systeem, …).

De vijf individuele kantoorgebouwen komen bovenop een gemeenschappelijke ondergrondse parking voor tweehonderd wagens, die via een individuele liftkoker toegankelijk is. Bovengronds wordt nog eens ruimte voor 125 wagens gereserveerd. Kenmerkend wordt de skybox met glazen wanden en dakterras op elk van de gebouwen, toegankelijk via de lift, die als boardroom of brainstorming-ruimte kan dienen.

Arne Allewaert: “In het centrale pand, met 3.000 m² het grootste, zal ION zijn kantoren onderbrengen. Zowat de helft ervan wordt gereserveerd voor gemeenschappelijke doeleinden (auditorium, bedrijfsrestaurant, afleveringspunt bestellingen, copycenter, …). Blok 1 (1.400 m²) is verkocht, Blok 2 (2.300 m²) is integraal “besproken”.

Blokken 4 en 5 worden op de markt zowel te koop als te huur aangeboden. Omwille van het gunstig onthaal, maken we ons sterk dat Waregem Business Park op korte termijn volledig bestemd zal zijn.

ION wil nog voor de jaarwende de terreinen bouwrijp maken. De gefaseerde oplevering van Waregem Business Park is gepland vanaf eind 2017.