Flanders Make initieert voor 50 miljoen euro nieuwe projecten

Flanders Make, het strategisch onderzoekscentrum voor de maakindustrie, ondersteunt Vlaamse bedrijven om belangrijke innovatieprojecten te realiseren voor de voertuigen, machines en fabrieken van de toekomst. Het onderzoekscentrum mobiliseerde ongeveer 50 miljoen euro aan nieuwe middelen bij de Vlaamse overheid en 34 bedrijven voor de realisatie van 21 nieuwe, meerjarige projecten in de komende  jaren.

Op dit ogenblik werkt Flanders Make aan nieuwe projecten met 17 KMO’s en 17 grote bedrijven in heel Vlaanderen. Zo ontwikkelt het onderzoekscentrum momenteel bijvoorbeeld technologie voor de realisatie van zelfrijdende voertuigen, zoals bussen voor het openbaar vervoer. Daarnaast focust men op slimme, energie-efficiënte machines en op 3D-printing in een flexibele productie-omgeving waarin massaproductie en maatwerk samen gaan.

Punch Powertrain en Benes zijn voorbeelden van bedrijven waar technologische vernieuwing wordt doorgevoerd. Zo slaagt de producent van onder meer hybride aandrijflijnen er in het brandstofverbruik van hybride wagens van zijn klanten met 17% te verlagen. Benes, een KMO die print-sytemen verdeelt, commercialiseert dan weer een budgetvriendelijk en nauwkeurig systeem om zowel op papier als op panelen tot 40 kg te drukken.