Eén op drie nieuwe technologiebedrijven start in Brussel

Eén derde van de technologische start-ups en meer dan een kwart van de ICT-jobs in ons land bevindt zich in het Brussels Gewest. Brussel speelt zo een belangrijke rol als digitale motor van België, maar verliest aan aantrekkingskracht. Zo blijkt uit een analyse van technologiefederatie Agoria.

Brusselse start-ups hebben het, meer dan elders in het land, moeilijker om door te groeien of verdwijnen.  Bovendien daalt het Brusselse aandeel in de Belgische ICT-tewerkstelling sinds 2007 van 30 naar 26 procent. Grotere ICT-bedrijven blijken steeds vaker het gewest te verlaten.

Om zijn aantrekkelijkheid te verhogen, heeft Brussel werk voor de boeg rond fiscaliteit, het aantrekken van talent en een betere mobiliteit. Specifiek voor start-ups, moet Brussel een tandje bijsteken voor begeleiding op het vlak van groei en innovatie.

Brussel groeide de afgelopen decennia uit tot een echte ICT-hotspot. Ruim 26.000 mensen verdienen hun brood in een IT- of telecom-bedrijf n het Brussels Gewest. De volledige Belgische ICT-sector stelt ongeveer 100.000 mensen tewerk.

De digitalisering van onze economie creëert jobs en doet ook ondernemen. In Brussel werden de voorbije drie jaar 156 ICT start-ups opgericht, een aandeel van 25,5% in ons land. Als we dit open trekken naar technologie-gelinkte (software-intensieve) start-ups stijgt het aandeel zelfs tot een derde. Uit gegevens van technologiecentrum Sirris, gelinkt aan Agoria, blijkt dat in Brussel vooral start-ups worden opgericht rond advertenties, financiën, HR, mobiliteit en media.

De meerderheid (63%) specialiseert zich in B2B-toepassingen. Nagenoeg vier op de tien (37%) gaat ook voor consumentgerichte toepassingen. Dat is een stuk hoger dan in de rest van het land (28%).