FIT organiseert “Exportbeurs” in Brussel

17/06/2016 OM 09:46 - Luc Willemijns
539bfb7c0e15d9da45408641969685e2
Claire Tillekaerts: “Met de “Exportbeurs” wil FIT vooral nieuwe bedrijven met exportpotentieel aanspreken” (Foto W & F)
Flanders Investment & Trade (FIT) organiseert op 27, 28 en 29 juni aanstaande in “Tour & Taxis” te Brussel de eerste “Exportbeurs”. De driedaagse wordt afgerond met de uitreiking van de vijftiende “Leeuw van de Export”. Op de “Exportbeurs” zullen alle VLEV’s (Vlaamse Economische Vertegenwoordigers) van het exportpromotie-agentschap aanwezig zijn. Voorts nemen aan het gebeuren een aantal partners deel die een essentiële component in het exportproces van de Vlaamse ondernemingen uitmaken. Bedrijfsleiders die voor het eerst de exportmarkten willen verkennen vinden er zodoende, via een vooraf vastgelegd afsprakenschema, de expertise waar ze op zoek naar zijn. Ook bedrijven reeds actief op de exportmarkten kunnen er uiteraard terecht. Meer weten? Surf naar www.exportbeurs.be en check de laatse versie van de driedaagse daar.

Vooralsnog organiseerde FIT doorheen het jaar de zogenaamde “Contactdagen”. Die B2B-ontmoetingen werden, doorgaans in samenwerking met partners als UNIZO en Voka, op geregelde tijdstippen georganiseerd per werelddeel en veelal per sector. Tijdens de “Contactdagen” kunnen Vlaamse bedrijven terecht bij de buitenlandse vertegenwoordigers, de zogenaamde VLEV’s van het FIT-netwerk.

De “Contactdagen” werden meestal regionaal in de provinciehoofdplaatsen georganiseerd. Ondernemingen konden er, gedurende 30 à 40 minuten, hun exportdossier aan de betrokken VLEV voorleggen.

“Deelnemers aan de “Contactdagen” zijn door de band tamelijk ver gevorderd in hun exportplannen. Ze blijken in het bezit van al vrij concrete exportdossiers voor een bepaalde regio of een bepaald land, maar worstelen nog met de praktische aanpak van bepaalde zaken. Bijvoorbeeld hoe ze best een distributiekanaal in de beoogde regio opzetten of welke plaatselijke normeringen er van kracht zijn,” schetst ceo Claire Tillekaerts.

Nieuwe formule

Dit jaar ruimen de traditionele “Contactdagen” echter het veld voor een exportbeurs, die alle Vlaamse Economische Vertegenwoordigers terzelfdertijd op één en dezelfde plaats zal samen brengen, met name in “Tour & Taxis” te Brussel.

“Binnen deze Contactdagen 2.0 blijven de B2B-ontmoetingen evenwel de belangrijkste aantrekkingspool,” zo nog Tillekaerts.

Omdat FIT slechts tot op bepaalde hoogte in begeleiding van bedrijven met exportplannen kan voorzien, wordt de “Exportbeurs” geconcipieerd als een breed infoforum. Op vragen rond financiering, verzekeringen, risico-indekking, logistiek, … kan de overheidsinstelling geen afdoend antwoord bieden. Vandaar dat voor beursdeelname een aantal partijen werden uitgenodigd die elk hun specifieke expertise ter plaatse beschikbaar stellen. “De “Exportbeurs” brengt op een gemeenschappelijke beursvloer de expertise van FIT en van een aantal kennispartners samen zodat bedrijven met al hun vragen inherent aan hun exportproblematiek op één centrale plaats met al hun vragen terecht kunnen,” zo nog de ceo.

Kortom, bezoekers aan de “Exportbeurs” kunnen naar Brussel afzakken om een afspraak te maken met de vertegenwoordigers van het buitenlandse netwerk van FIT dan wel om er partners te treffen die hen bijkomende inzichten kunnen verschaffen of een combinatie van beide.

Strikt afsprakenschema

Centraal op de beursvloer bevindt zich een Exportcafé waar iedereen samen komt en de catering wordt verzorgd. Rondom bevinden zich de diverse beursstanden. In tegenstelling tot een klassieke beurs worden de bezoekers niet via een verplicht te doorlopen parcours naar de verschillende standen geleid. Vanuit het Exportcafé is de locatie van alle partners onmiddellijk te detecteren. Achteraan de beurshal bevindt zich een regionaal opgesplitste B2B-zone (Europa, Afrika & Midden-Oosten, Azië en Oceanië en de Amerika’s).

Om voor alle deelnemende partijen een maximum aan efficiëntie te waarborgen, wordt met een strikt afsprakenschema gewerkt. FIT werkt daarvoor samen met het Oostenrijkse B2Match (Wenen), ontwikkelaar van een event networking tool. Deelnemers aan de "Exportbeurs" kunnen zodoende voorafgaand on-line afspraken inboeken met de VLEV’s en alle andere standhouders. Elkeen weet zich zodoende verzekerd van het meest optimale en efficiënte afsprakenschema. De applicatie van B2Match, die voor alle partners toegankelijk is, berekent automatisch voor elke deelnemer het meest efficiënte afsprakenschema. Ingeval van een onverwachte afwezigheid van een VLEV of een partner, herberekent het systeem het afsprakenprogramma op individuele basis en koppelt het tijdig terug naar de belanghebbenden.

“Om het tijdsschema niet in het gedrang te brengen, werken we met een tijdsklok. Elke afspraak met onze VLEV’s zal maximaal 30 minuten in beslag nemen. Per dag plannen we voor elke VLEV 11 à 12 slots,” verduidelijkt Claire Tillekaerts. "Bezoekers kunnen niet alleen afspreken met de VLEV's van FIT, maar ook met alle 42 standhouders".

Bezoekers dienen zich voorafgaand te registreren. Deelname aan de “Exportbeurs” kost 50 euro per dag, catering en vestiaire inclusief.

Kernpartners …

Uiteraard haalt de FIT-stand op de beursvloer de boventoon. De beurstand van Flanders Investment & Trade is in een torenstructuur opgebouwd rond vier balies, refererend naar de vier pijlers van de dienstverlening, met name Exportbevorderende acties (zakelijke missies, seminaries, …), Marktkennis (met inbegrip van verspreiding van buitenlandse handelsvoorstellen, zowel van private als overheidsherkomst), Eerstelijnsadvies (adviseurs Internationaal Ondernemen en adviseurs Exportvaardigheden) en, ten slotte, Subsidies & Financiering (waarvan het kader onlangs werd hertekend).

“Bedoeling van FIT is in de toekomst meer in te zetten op het in Vlaanderen beschikbare subsidie-advies en de bijhorende financieringsmogelijkheden,” beklemtoont Claire Tillekaerts.

Bijzonder aandachtspunt op de stand van Flanders Investment & Trade gaat naar het aspect maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO).

“FIT wil internationaal actieve ondernemen tot duurzaam ondernemen aanzetten. Dat is op vandaag immers een niet te versmaden exporttroef,” weet de ceo.

Ook heel uitdrukkelijk aanwezig is partner Europe Enterprise Network (EEN), dat KMO’s ondersteunt in het aanboren van zakelijke opportuniteiten binnen en buiten de Europese Unie.

“Het Europe Enterprise Network zal tijdens de beurs inzonderheid Europese projecten belichten waar grensoverschrijdend naar samenwerking kan worden gezocht,” stelt onze gesprekspartner.

Daarnaast zijn op de beursvloer een zestal clusters vertegenwoordigd, waarbinnen FIT een aantal kernpartners bundelt.

Een eerste cluster groepeert de Arabische Kamer van Koophandel, de Vlaams-Chinese Kamer van Koophandel, het Agentschap voor Buitenlandse Handel en Vlamingen in de Wereld.

FOD Financiën (Douane), Fevia, VLAM (Vlaams Centrum voor Agro- en Visserijmarketing) en FAVV (Federaal Agentschap voor Voedselveiligheid) bevolken de tweede cluster. Die weerspiegelt overduidelijk het belang dat agro en voeding in de Vlaamse export innemen.

Broederlijk verenigd in cluster drie zijn de vertegenwoordigingen van de havens van Antwerpen, Zeebrugge, Gent en Oostende.

Cluster vier omvat FLAG (The Flemish Aerospace Group), iMinds, technologiefederatie Agoria en Fedustria, dat de belangen van de hout- en textielsectoren behartigt.

De vijfde cluster overkoepelt een aantal partners omwille van hun faciliterende inbreng. Het gaat met name om ParticipatieMaatschappij Vlaanderen (PMV), FOD Economie, Finexpo (exportfinanciering) en Controle Strategische Goederen van departement Internationaal Vlaanderen dat als aanspreekpunt fungeert voor de controle op alle in-, uit- en doorvoer en overbrenging van strategische goederen (defensiegerelateerde producten, ander voor militair gebruik dienstig materiaal, ordehandhavingsmateriaal, civiele vuurwapens, onderdelen en munitie alsook producten en technologie voor dubbel gebruik).

De laatste cluster is de thuisbasis van het Vlaams Instituut voor de Logistiek (VIL), de netwerkorganisatie van de life sciences-sector in Vlaanderen FlandersBio, Flanders Cleantech Association (FCA) en Startups.be.

… versus andere partners

Rond de beursvloer bevinden zich de stands van een aantal exportondersteunende partners die zich meestal in de commerciële sfeer bewegen. Uiteraard zijn de banksector (BNP Paribas Fortis, ING, KBC, Belfius) en de kredietverzekeraars (Credendo Group, Atradius en Coface) vertegenwoordigd. Andere secundaire partners zijn de Federatie van Belgische Kamers van Koophandel, Brussels Airlines, KPMG, Voka, UNIZO en Roularta Business Information.

Voorts richt FIT een infostand in rond Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (MVO), waarbij een beroep wordt gedaan op CIFAL (ex-Antwerp-ITCCO) maar ook op andere partners om bedrijven van deze problematiek bewust te maken.

Uitreiking “Leeuw van de Export” als sluitstuk

De klassieke “Contactdagen” van Flanders Investment & Trade zijn onveranderlijk volgeboekt. Kandidaat-exporterende bedrijven of ondernemingen reeds actief op de uitvoermarkten moeten zich thans voor de “Exportbeurs” weliswaar naar Brussel verplaatsen, maar FIT meent dat de extra toegevoegde waarde die de beursformule biedt dat ruimschoots zal compenseren. Dagelijks mikt de “Exportbeurs” op een vijfhonderdtal bezoekers. Maar die schatting is wellicht heel conservatief, geeft Claire Tillekaerts tot slot toe.

Op 29 juni reikt FIT ’s avonds om 18.00 u in Hotel de La Poste, eveneens op de site van “Tour & Taxis”, de vijftiende editie van de “Leeuw van de Export” uit. Een “hall of fame” zal tijdens deze jubileumeditie nogmaals de voormalige winnaars extra in de verf zetten.

539bfb7c0e15d9da45408641969685e2
Claire Tillekaerts: “Met de “Exportbeurs” wil FIT vooral nieuwe bedrijven met exportpotentieel aanspreken” (Foto W & F)
901dd8c47f6de26a2d42598dada05cca
821c18a418e0d7ac23cbceba87ff60c9
B39664f2724c9e3222e0fc33efe7581a
“De “Exportbeurs” vertegenwoordigt zowel alle stakeholders in het exportproces op één gemeenschappelijk infoforum,” aldus Claire Tillekaerts, ceo FIT. (Foto W & F)

Voor u geselecteerd

Kort de voordelen van een abonnement...

Belangrijk nieuws te delen?

Cookie voorkeuren

Deze website gebruikt cookies om je een betere bezoekerservaring te bieden. Bepaal hier welke soort cookies je toestaat.