Elektromobiliteit centraal in "TOGETHER - Strategie 2025" van Volkswagen

Na het schandaal met de sjoemel-software, breekt Volkswagen-groep definitief met het verleden. De groep lanceert de "TOGETHER - Strategie 2025". Gelijk zette de raad van bestuur het licht op groen voor het grootste veranderingsproces in de geschiedenis van de onderneming.

"TOGETHER - Strategie 2025" vormt het kader en schetst de lijnen voor de beoogde evolutie van de Volkswagen-groep van autoconstructeur naar een wereldwijd toonaangevende aanbieder van duurzame mobiliteit. Een eerste pijler van de nieuwe strategie omvat de omschakeling van VW's core business op autogebied met nadruk op de optimalisatie van het voertuig- en aandrijvingsportfolio in functie van de meest aantrekkelijke en sterkst groeiende marktsegmenten.

Het huidige productportfolio van het concern met ongeveer 340 verschillende modelvarianten zal consequent verder worden ontwikkeld met het oog op rendabele groei, rekening houdend met regionale markt- en klantenbehoeften. Bij de voertuigen en aandrijvingen zal de focus in het bijzonder op elektromobliteit liggen. Op dat gebied plant de groep in de komende tien jaar meer dan dertig puur elektrisch aangedreven voertuigen (BEV) op de markt te brengen. Voor de eigen BEV-productie voorspelt de Volkswagen-groep een volume van twee tot drie miljoen exemplaren, goed voor 20 tot 25% van de verwachte totaalomzet.

Voorts zal Volkswagen zijn modulaire platforms verder uitwerken en stroomlijnen om zo de ontwikkeling en productie te vereenvoudigen, de efficiëntie te verhogen en de economische voordelen van het systeem nog beter te benutten. De reeds gelanceerde regionale groeistrategie wordt voortgezet. De aangekondigde uitbreidings- en investeringsplannen voor Noord-Amerika en China worden onverkort doorgevoerd.

Ander speerpunt bij de omvorming van de core business is de creatie van nieuwe competentiedomeinen. Zo wil de groep op het vlak van autonoom rijden en artificiële intelligentie zelf de nodige resources ontwikkelen. Doel is om tegen het einde van dit decennium een zelf ontwikkelde en competitieve technische oplossing voor autonoom rijden goedgekeurd te krijgen. De Volkswagen-groep neemt zich tevens voor om ook de ontwikkeling van batterijtechnologieën als een nieuw competentiedomein te ontwikkelen.

Tweede hoeksteen van de "TOGETHER - Strategie 2025" is, naast de hervorming van de kernactiviteiten, de uitbouw van een merkoverschrijdend domein voor mobiliteitsoplossingen. De nieuwe entiteit zal klantgerichte oplossingen zelf ontwikkelen en inkopen, te beginnen met vervoersdiensten met chauffeur ("ride hailing"). Aansluitend zullen extra diensten zoals robottaxi's, autodelen of transport "on-demand" binnen deze cluster worden gegroepeerd. Op groepsniveau stelt Volkswagen-groep voor de realisatie van zijn nieuwe strategie een tweecijferige miljardeninvestering in het vooruitzicht.

Meer info: http://www.volkswagen.com