Internationale telecom-wereld test 5G-netwerk in Noord-Groningen

De Nederlandse 5G-proeftuin in Noord-Groningen ging onlangs officieel van start met het sluiten van een convenant door de tien initiatiefnemers op het ministerie van Economische Zaken. Economic Board Groningen, KPN, Agentschap Telecom, Vodafone, Ericsson, TNO, Huawei, Rijksuniversiteit Groningen, SURF en Hanzehogeschool Groningen ondernemen samen de baanbrekende en internationaal unieke 5G-expeditie voor snel mobiel Internet.

De partners op het gebied van telecom, innovatie, wetenschap en duurzame economische ontwikkeling bundelen onder de naam “5Groningen” hun krachten om zoveel mogelijk praktische toepassingen voor 5G te ontwikkelen. De innovaties vinden plaats in de sectoren verkeer & logistiek, zorg, leefomgeving, energie en landbouw. Denk aan zelfrijdende auto’s of het monitoren van ziekten in gewassen.

Groningen is zowel in Nederland als in Europa het enige landelijke gebied waar geëxperimenteerd gaat worden met 5G: de vijfde generatie mobiele netwerken. De eerste praktijktesten vinden nog dit jaar op de Zernike Campus in Groningen plaats.

Verwachting is dat na deze unieke proeftuin de complete uitrol van het 5G-netwerk rond 2020 plaats vindt.