Leeftijdskloof tussen arbeiders en bedienden wordt steeds groter

Veertig procent van alle Belgische werknemers is ouder dan 45 jaar. Elk jaar stijgt de gemiddelde leeftijd van de werkende Belg. Op dit ogenblik staat de teller op 41,6 jaar. Bovendien dreigt er in de toekomst een leeftijdskloof tussen arbeiders en bedienden te ontstaan. Meer dan een vierde van de Belgische arbeiders is tussen 46 en 55 jaar oud. De grootste groep bedienden bevindt zich in de leeftijdscategorie van 26- tot 36-jarigen. Zo blijkt uit onderzoek van Acerta, gevoerd over de periode 2013 en 2015.

De instroom van -26-jarigen op de arbeidsmarkt daalt nog steeds, zij beginnen later aan hun eerste job. Dat kan het gevolg zijn van een eigen keuze van de jongere (door langere studie of reizen) of doordat ze na hun studies moeilijker toegang tot de arbeidsmarkt krijgen.

Vier op de tien werknemers in België is ouder dan 45 jaar. Heel belangrijke vaststelling is dat binnen de leeftijdscategorie van 46 tot 60 jaar de langdurige afwezigheden tussen 2013 en 2015 met meer dan 23% zijn gestegen.

Meer sectornieuws

Agenda