Banken en telecom-operatoren ontwikkelen oplossing voor mobiele identificatie

In een wereld die alsmaar digitaler wordt, moeten personen zich kunnen identificeren op een manier die niet alleen eenvoudig en snel is, maar tegelijk ook vertrouwelijk en veilig. Het belang hiervan neemt elke dag toe: denken we maar aan de groei van de mobiele connectiviteit en het feit dat we op de vooravond staan van het Internet of Things, dat nog meer dataverkeer met zich zal brengen.

Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC/CBC, ING, Orange, Proximus en Telenet besloten daarom om hiervoor gezamenlijk een Belgische oplossing voor mobiele identificatie te ontwikkelen, die veiligheid en gebruiksvriendelijkheid aan respect voor de privacy koppelt.

Het project “Belgian Mobile ID” is gebaseerd op een open eco-systeem waardoor het ontwikkelingsperspectieven biedt voor talrijke oplossingen binnen het dagelijks leven van elk Belg. De oplossing, die door Belgian Mobile Wallet N.V. zal worden ontwikkeld, zal voor het jaareinde officieel worden voorgesteld.

In concreto zal één enkele app op de smartphone mensen toestaan om bijvoorbeeld zich op eenvoudige en veilige wijze op websites aan te melden, een transactie te bevestigen dan wel documenten te ondertekenen.

In de overeenkomst die onlangs in Brussel werd ondertekend, verbinden Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC/CBC, ING, Orange, Proximus en Telenet zich ertoe om hun expertise en know-how rond dit initiatief te bundelen. Deze unieke samenwerking binnen Europa verleent het project de facto een uitzonderlijke waarde: samen kunnen deze zeven historische spelers zich beroepen op een ongeëvenaarde kennis op gebied van gegevensuitwisseling, on-line transacties, netwerkverbindingen en nieuwe technologieën.