Textgain-technologie herkent IS-foto's

Textgain B.V.B.A. (Antwerpen), een spin-off van Universiteit Antwerpen (UA), heeft een systeem ontwikkeld dat automatisch haatberichten op Twitter ontcijfert. Mede dankzij dit soort tools wordt het steeds moeilijker voor IS-aanhangers om hun propaganda on-line te verspreiden. Ze nemen thans hun toevlucht tot versleutelde apps als Telegram of ze communiceren via beeldmateriaal dat de computer niet "lezen" kan.

De Antwerpse onderzoekers maken gebruik van zogenaamde "deep learning"-technieken. Deze technologie zorgt momenteel voor grote doorbraken in de artificiële intelligentie (AI).

Deep learning maakt gebruik van kunstmatige, diepgelaagde neutrale netwerken, geïnspireerd door de werking van het menselijk brein. Het neurale netwerk van Textgain bekeek duizenden foto's gedeeld door IS-aanhangers en duizenden foto's van andere gebruikers, en leerde zo zelfstandig de verschillen tussen de twee te herkennen.

In tegenstelling tot de doorsnee-gebruikers van sociale media, die voornamelijk selfies en plaatjes van hun huisdieren, filmhelden, voetbalsterren en ovenschotels delen, verspreiden IS-aanhangers foto's van oorlogwapens, ontploffingen, (gesneuvelde) strijders en vlaggen. Het Antwerpse computerprogramma, dat het verschil tussen beide categorieën ziet, kan als detectiemiddel tegen jihadistische on-line propaganda worden ingezet.

Meer info: https://www.textgain.com.