Tiense Suikerraffinaderij opent “Sugar Hub”

28/11/2016 OM 09:06 - Luc Willemijns
3475429a44102a2f3823baf1e7e6c28a
Dankzij de “Sugar Hub” kunnen dagelijks tot vijftig vrachtwagens worden geladen
In Tienen huldigde Tiense Suikerraffinaderij zijn nagelnieuwe “Sugar Hub” in. De investering van ruim 20 miljoen euro stelt het bedrijf niet enkel in staat zijn logistieke operaties te optimaliseren, maar zich als producent eveneens op de markt van de parelsuiker te begeven. In België produceerde Südzucker vooralsnog enkel parelsuiker in zijn vestiging te Oreye. De nieuwe installatie maakt ook de productie van bijkomende variëteiten mogelijk.

De productie-installaties van Tiense Suikerraffinaderij hebben een totale productiecapaciteit van nagenoeg 650.000 ton op jaarbasis. Dagdagelijks kunnen er 12.000 ton suikerbieten worden verwerkt. Vorig jaar werd er 486.000 ton suiker geproduceerd. Maar dat heeft voornamelijk met de beperkingen opgelegd door de Europese quotaregeling te maken. Verwacht wordt dat in de toekomst dat cijfer 10 à 20% hoger komt te liggen als volgend najaar de productiequota worden afgeschaft.

Moederbedrijf SüdZucker is actief op vier terreinen, met name in het suikersegment (met 29 fabrieken), in het special products-segment (Beneo in België), in het segment van de energiegewassen (Biowanze in België) en het fruitsegment (Dirafrost in België).

De in 1926 opgerichte groep boekte vorig jaar met 16.500 medewerkers een omzet van 6,4 miljard euro. Er werd toen 4,1 miljoen ton suiker geproduceerd.

Verdere verankering in Tienen

De nieuwe “Sugar Hub”, in de volksmond bestempeld als “de Kathedraal”, staat gelijk met een verdere regionale verankering van Tiense Suikerraffinaderij. Met 600 medewerkers tekende Tiense Suikerraffinaderij in 2015 voor een omzet van 483 miljoen euro. Het bedrijf werkt samen met zowat 5.000 suikerbietentelers.

“Südzucker investeerde in de voorbije twintig jaar één miljard euro in België, nagenoeg gelijk verdeeld over de suiker-, Beneo- en bio-ethanolactiviteiten,” aldus Thomas Hubbuch, ceo Tiense Suikerraffinaderij. “Alle cashflow werd terug in België geïnvesteerd,” zo luidt het.

Binnen de Südzucker-groep staat Tiense Suikerraffinaderij bekend als de “factory for specialities” en om zijn know-how binnen de Europese suikerindustrie. Voor industriële klanten maakt het bedrijf speciale producten aan, waardoor het minder afhankelijk wordt van de productie van standaardsuiker, die aan sterke marktschommelingen onderhevig is. Met de nieuwe “Sugar Hub” begeeft Tiense Suikerraffinaderij zich voor het eerst op een nieuw segment, met name dat van de productie van parelsuiker die vooral bij de productie van Luikse wafels wordt aangewend.

“de Kathedraal”

De bouw van de “Sugar Hub” nam 1,5 jaar in beslag. Het 60 meter hoge gebouw vergde een totaalinvestering van ruim 20 miljoen euro. Het werd geïntegreerd met de bestaande installaties (suikersilo’s, magazijnen en productielijnen).

Het gebouw omvat drie modules, met name een module voor suikerbehandeling en -zeving, een module voor de productie van parelsuiker en een module voor industriële verpakking (in zakken van 20 of 25 kilogram of in Big Bags). Daarnaast zijn de installaties ook geschikt voor het laden van bulkgoederen en beschikken ze over volautomatische pallettizers.

De suikerbehandelings- en -zevingmodule omvat vijf maturatiesilo’s van 750 ton, 11 fractiesilo’s, twee zeefinstallaties (met een uurcapaciteit van 40 ton in veertien verschillende fracties), zes weegsilo’s en drie bulkstations.

“Die kunnen tot 50 vrachtwagens per dag laden. Dat is een kwart meer dan voorheen,” aldus Guy Paternoster, lid van het executive committee van Tiense Suikerraffinaderij.

De parelsuikermodule is dan weer toegerust met zes maturatiesilo’s, zes fractiesilo’s en een hoogtechnologisch droogsysteem. Alle R&D rond parelsuiker wordt in Duitsland en Tienen verzorgd.

De 60 meter hoge constructie levert Tiense Suikerraffinaderij bovendien een niet onaanzienlijke energiebesparing op. Door optimaal gebruik te maken van de zwaartekracht kan het interne suikertransport worden beperkt.

De Südzucker-groep in België

- Antwerpen Candico (producent van rietsuikerproducten en kandijspecialiteiten) + Hottlet (suiker-trading)

- Brussel Administratie en verkoopdiensten.

- Herentals Portion Pack Belgium, dat in 2004 ontstond uit de fusie van Biscuiterie Elite N.V. (Onze-Lieve-Vrouw-Waver) en Cocachoc N.V. (Herentals). In 2011 werd ook de productie van Union Edel Chocolade geïntegreerd. Biscuiterie Elite werd in 1999 overgenomen door Tiense Suikerraffinaderij, die het onderbracht in zijn divisie Portion Pack Europe en het activiteitenspectrum met de productie van individueel verpakte suikerporties uitbreidde.

- Herk-de-Stad Dirafrost (producent van diepgevroren fruitingrediënten)

- Longchamps Fabriek voor de verwerking van suikerbieten.

- Oostkamp Lebbe (productie van suikerspecialiteiten)

- Oreye Beneo: Ontstaan in 2007 uit het samen gaan van Orafti, Palatinit en Remy als producent van natuurlijke voedingsingrediënten voor het verlagen van het suiker-, vet- en zuivelgehalte zonder de smaak, textuur of performantie te beïnvloeden. Actief in meer dan 75 landen.

- Tienen Tiense Suikerraffinaderij (suikerproductie)

- Wanze Biowanze (producent van bio-ethanol) en suikerproductie.

- Wijgmaal Beneo

3475429a44102a2f3823baf1e7e6c28a
Dankzij de “Sugar Hub” kunnen dagelijks tot vijftig vrachtwagens worden geladen
E5c447a9ac6d26df942a3db8350ae032
99508e351cc67b338fb3ab73d987a6d3
De “Sugar Hub” van Tiense Suikerraffinaderij vergde een investering van 20 miljoen euro

Voor u geselecteerd

Kort de voordelen van een abonnement...

Belangrijk nieuws te delen?

Cookie voorkeuren

Deze website gebruikt cookies om je een betere bezoekerservaring te bieden. Bepaal hier welke soort cookies je toestaat.