Faver doet een beroep op menselijke omgevingssolidariteit

Start-up Faver B.V.B.A. (Brussel) ontwikkelde de gelijknamige app die, via GPS-lokalisatie op een kaart, toont welke gebruiker zich in de buurt bevindt. Men kan vervolgens die persoon een verzoekje sturen met de vraag om hulp. Bijvoorbeeld om de sfeer in de club of de drukte in de supermarkt te checken, alvorens de deur uit te gaan. Of door startkabels te laten aanleveren in geval van autopanne. Vermits men met de app onbekende gebruikers kan contacteren is het bereik veel groter dan het eigen netwerk. De kans om hulp ter plaatse te vinden is bijgevolg eveneens groter.

De aangesproken gebruiker kan de vraag beantwoorden via tekst of beeldmateriaal of door het uitvoeren van een bepaalde actie. Bevindt er zich niemand in de gewenste omgeving, kan men een "pinnetje" achterlaten op de kaart, met de instructies van wat men juist nodig heeft. Op die manier kan een latere passant alsnog ter hulp schieten.

Het idee voor Faver schopte het in 2017 tot de finale van de Start-Academy wedstrijd van Vlajo en ING en was ook de Vlaamse winnaar van de European Satellite Navigation Competition-wedstrijd voor het gebruik van satelliet-technologie.

Faver maakt deel uit van accelerator Start it @KBC. Na een eerste testfase in de studentengemeenschappen van Brussel, Antwerpen, Gent, Leuven en Hasselt, wil de start-up zijn werking thans naar de centrumsteden uitbreiden. De Faver-app is gratis te downloaden voor Android en iOS.

Meer info: http://www.faverit.org.