BMW, Daimler, Ford en VW-groep richten IONITY laadnetwerk op

BMW Group, Daimler AG, Ford Motor Company en de Volkswagen Group met Audi en Porsche richten de joint-venture IONITY (München) op die een HPC (High-Power Charging)-oplaadnetwerk voor elektrische wagens in Europa zal ontwikkelen en uitbouwen. Tegen 2020 moeten 400 HPC-stations in Europa in bedrijf zijn. Bedoeling van het initiatief is reizen over lange afstand voor elektrische voertuigen makkelijker te maken.

Nog voor het jaareinde opent IONITY om de 120 kilometer twintig snellaadstations langsheen belangrijke wegen in Duitsland, Noorwegen en Oostenrijk in partnership met “Tank & Rast”, “Circle K” en OMV. Volgend jaar wordt het netwerk tot meer dan honderd stations uitgebouwd. Elk van hen moet het voor verschillende klanten die met modellen van verschillende constructeurs rijden mogelijk maken om hun voertuigen gelijktijdig te op te laden.

Met een capaciteit van maximaal 350 kW per laadpunt, zal het netwerk gebruik maken van de Europese Combined Charging System-laadstandaard om de laadtijden ten opzichte van de bestaande systemen gevoelig in te perken. Van de merkonafhankelijke insteek en het Europese distributienetwerk wordt verwacht dat ze elektrische voertuigen aantrekkelijker maken.

De oprichtende constructeurs, met name BWM Group, Daimler AG, Ford Motor Company en de Volkswagen Group, houden in de joint-venture een gezamenlijk belang aan. IONITY staat ter andere ook voor andere autofabrikanten open.