Ruim 100.000 euro steun uit Pendelfonds voor Lichterveldse bedrijven

Vlaams minister van Mobiliteit, Ben Weyts, trekt 540.000 euro steun uit voor West-Vlaamse bedrijven die investeren in duurzaam woon/werk-verkeer. Zeven Lichterveldse bedrijven kunnen rekenen op 107.400 euro uit het Pendelfonds. Met die financiële duw in de rug kunnen bedrijven werknemers stimuleren om meer gebruik te maken van de fiets. De zeven betrokken bedrijven zelf investeren 119.785 euro om hun werknemers op een duurzamere manier naar het werk te krijgen.

Intercommunale WVI is begin januari gestart met de introductie van bedrijventerrein-management op de bedrijventerreinen Kwakkel en Mortelput met als doel de samenwerking tussen de bedrijven gevestigd op de WVI-bedrijventerreinen te stimuleren en uiteindelijk in een bedrijventerreinvereniging te verenigen.

Binnen dit project is echter niet in middelen voorzien voor investeringen. Vandaar dat de Lichterveldse bedrijven werden warm gemaakt om een gezamenlijk Pendelfondsdossier in te dienen. In dit Pendelfondsproject ligt de nadruk op het stimuleren van het fietsgebruik tijdens de woon/werk-verplaatsing. De zeven bedrijven die hebben ingetekend stellen samen 742 werknemers tewerk. Zo werden voor deze groep de potentiële “overstappers” berekend. Er kwamen 131 werknemers in aanmerking om de auto thuis te laten en over te stappen naar een gewone of elektrische fiets of speed pedelec. Via een gezamenlijke groepsaankoop (gewone en elektrische) fietsen en speed pedelecs zullen ze nog scherpere prijzen afdwingen om hun personeel te overtuigen de auto thuis te laten.

Optima T wil twee nieuwe afgesloten fietsstallingen met camerabewaking en oplaadpunten installeren om tegemoet te komen aan de stijgende personeelsgroei en het verder stimuleren van zijn personeelsleden om met de fiets naar het werk te komen.

Ook Paneltim wil in een overdekte fietsenstalling voorzien om meer personeelsleden op de fiets te krijgen; Momenteel is er weinig accommodatie beschikbaar. Sam Feryn investeert op zijn beurt in een bakfiets om zijn woon/werk-verplaatsting uit te voeren.

Het OCMW zal drie elektrische fietsen aankopen voor zijn personeel. Ook de gemeente Lichtervelde zal binnen het project een overdekte fietsenstalling voor tien fietsen en twee douches met vijf lockers bouwen. Voorts zullen twee elektrische fietsen worden aangekocht. V.Z.W. Tordale - bijhuizen investeert in een fietsoplaadpunt en -herstelzuil voor zijn personeel, alsook in een (elektrische) bakfiets voor de technische dienst. SCE, ten slotte, wil in een eerste fase maximaal inzetten op infrastructuur: overdekte fietsenstalling, douches en lockers om vervolgens gewone en elektrische fietsen aan zijn personeel aan te bieden.