“Ieder Talent Telt” leidt mensen met migratie-achtergrond naar social profit

Mensen met een migratie-achtergrond konden vorige maand in Vilvoorde kennis maken met werkgevers en opleidingsinstellingen tijdens een social profit-salon. De salons vinden heel 2018 plaats, elke maand in een andere stad. Ze kaderen in het ruimere ESF-project “Ieder Talent Telt”, een samenwerking tussen VIVO, Verso, VDAB, de Vlaamse zorgambassadeur, Minderhedenforum, Agentschap Integratie en Inburgering en Vlaams Welzijnsverbond.

Het eerste social profit-salon vond in oktober in Aalst plaats en mocht 125 mensen met een migratie-achtergrond verwelkomen.

De salons vinden elke maand in een andere Vlaamse stad plaats in het licht van het ESF-project “Ieder Talent Telt” dat door VIVO, de sectororganisatie voor de social profit, wordt gecoördineerd. Dat project wil mensen via een talententest en beroepenfiches naar een job in de social profit leiden. Er zijn “inleefmomenten” bij werkgevers (dankzij de Vlaamse zorgambassadeur Lon Holtzer) die de deuren openen voor al wie een dag van een job in hun onderneming wil proeven. Via “terugkom-momenten” worden die nieuwsgieringen verder richting werk in de sector begeleid, in samenwerking met verschillende partners.

Daarnaast ontwikkelt Verso (Vereniging van Social Profit Ondernemingen) tools voor werkgevers om de tewerkstelling van mensen met een migratie-achtergrond te vergemakkelijken, zoals een on-line checklist diversiteit, een taalbrochure en een brochure voor de aanwerving van vluchtelingen. Het Minderhedenforum, het Agentschap Integratie en Inburgering, VDAB en het Vlaams Welzijnsverbond staan midden in het veld. Zij weten hoe ze mensen met een migratie-achtergrond en ook social profit-werkgevers het beste kunnen bereiken en motiveren.