Vietnam: economische wereldspeler van formaat (1)

In 2050 lid van de twintig grootste wereldeconomieën?

Mocht u eind vorige eeuw in Vlaanderen gevraagd hebben waarmee iemand Vietnam associeert, dan was “oorlog” wellicht het antwoord. Stel deze vraag anno 2018 opnieuw en we wedden dat “gastronomie” en “droomreis” veel beter scoren. Bij ondernemers geven we u zelfs “booming business” op een briefje. Accountants-kantoor PwC voorspelt dat het land in 2050 tot de twintig grootste wereldeconomieën zal horen.

Het imago van Vietnam maakte de laatste decennia duidelijk een enorme transformatie door en dat laat zijn sporen na. Schommelde halverwege de jaren ’80 het inkomen per capita nog rond de 100 dollar, dan zit dat vandaag al flink boven de 2.000 dollar.

Momenteel zet het land groeicijfers neer van rond de 6,7%. Alles wijst erop dat die groei zich de komende jaren zal doorzetten.

Sterkste aandrijvers

Officieel is Vietnam een socialistische republiek, waar de communistische hamer en sikkel nog altijd prominent het straatbeeld sieren. Maar de zogeheten “doi moi” -  de economische hervormingen van 1986 - maakte er in feite een vrije markteconomie “pur sang” van. Vandaag zie je er in het straatbeeld alsmaar meer filialen van McDonald’s en Starbucks opduiken, het land is een schoolvoorbeeld van globalisering geworden. De toenemende binnenlandse vraag die deze hervormingen teweeg brachten, vormt de drijvende motor achter het Vietnamese succes.

Daarnaast is Vietnam met zijn uiterst stabiele klimaat ook een heel aantrekkelijk land voor investeerders. Het Vietnamese volk wordt geroemd voor zijn ijver, veerkracht en ondernemersmentaliteit. De omvangrijke en erg jonge bevolking - 21% is jonger dan 15 jaar - biedt een enorm potentieel aan arbeidskrachten en de lonen liggen er relatief laag. Producenten van consumer electronics zoals LG en Intel, zijn er talrijk aanwezig. Vietnam is vandaag bijvoorbeeld het grootste productiecentrumvan Samsung buiten Zuid-Korea: de technologiereus investeerde er al voor meer dan 17 miljard dollar.

Ook het grote aantal vrijhandelsakkoorden - Vietnam telt er even veel als Singapore - verhogen de economische aantrekkingskracht van het land. Zo wordt er verwacht dat vanaf dit jaar het vrijhandelsverdrag tussen de EU en Vietnam trapsgewijs zal worden uitgerold. Daardoor worden de importtarieven geleidelijk tot nul herleid. Op maximum tien jaar tijd zal je als Vlaamse ondernemer zonder importtaksen naar Vietnam kunnen exporteren. Het spreekt voor zich dat dit onze handelsrelaties opmerkelijk zal verstevigen en uitbreiden.

Hele keten van landbouw tot voeding

Vlaamse ondernemers maken in alle sectoren kans in Vietnam. Inzonderheid in elke schakel van de landbouwvoedingsketen. Denk aan grondstoffen en kunstmeststoffen, maar ook aan machinebouw. Vietnam is namelijk één van ’s werelds grootste exporteurs van landbouwproducten zoals koffie, peper en cashew. De overheid wil de landbouw moderniseren en hier meer toegevoegde waarde bij creëren, en bijgevolg meer winst maken. Daarvoor is een flinke modernisering mogelijk. Dat schept geweldige opportuniteiten voor machinebouwers gespecialiseerd in landbouw en voedselverwerking.

Ook de binnenlandse voedingsindustrie is “booming business”. Internationale ketens in de voedings- en retail-secor hebben er stevig voet aan de grond gekregen. Consumptiepatronen veranderen snel: de vraag naar kwaliteitsvolle voeding zit in de lift. De Vietnamese consument hecht steeds meer belang aan veilig voedsel, en meer specifiek ook aan biologische en organische producten. Sterke voedingsindustrieën, zoals de Vlaamse, kunnen er een graantje meepikken. De groeiende middenklasse en het toenemende toerisme drijven ook de vraag naar exclusieve consumptieproducten de hoogte in. Denk maar aan zoetwaren en alcohol.

Uit pure noodzaak

Alles wat met urban development en infrastructuurontwikkeling te maken heeft, staat in de kijker: havens, luchthavens, wegen- en watertransport, … Dat op niveau brengen en houden, vereist zware inspanningen en nieuwe technologie.

De toenemende industrialisering, verstedelijking en grote bevolkingsgroei brengen echter ook risico’s met zich. Vietnam behoort tot de Top 5 van landen die de gevolgen van klimaatverandering het sterkst ervaren, onder andere door veranderende neerslagpatronen, stijgende temperaturen, meer overstromingen en droogtes. De snelle verstedelijking wordt amper bijgehouden door aangepaste infrastructuur, zoals afvalophaling, -verwerking en openbaar vervoer.

Als recyclagekampioen kan Vlaanderen know-how, machines en projecten aanleveren om de Vietnamese vuilnisberg te verkleinen. De infrastructuurproblemen lijken acuut, maar vormen tegelijk aantrekkelijke uitdagingen voor ervaren Vlaamse projectontwikkelaars. Cleantech- en milieubedrijven met oplossingen voor problemen rond lucht- en waterkwaliteit zijn vandaag gegeerd in Vietnam.

In een volgende bijdrage besteden we aandacht aan de te hanteren strategie bij het ontginnen van de Vietnamese markt.

(Bovenstaande bijdrage kwam tot stand in samenwerking met Flanders Investment & Trade)

Meer info: www.flanderstrade.be.

Zes gouden tips voor zakendoen in Vietnam

1. Wees geduldig, deel 1. Onderhandelingen in Vietnam verlopen helemaal anders dan in Vlaanderen. Het kost heel wat tijd om de gang van zaken goed te begrijpen. Neem er dus je tijd voor.

2. Hun “ja” is niet onze “ja”. Voor het woord “ja” bestaan er 24 vertalingen in het Vietnamees, elk met een eigen nuance en ondertoon. Het woord “neen” heeft maar één vertaling en wordt in de zakenwereld amper gebruikt, wegens onbeleefd.

3. Wees geduldig, deel 2. Vietnam lijdt aan bureaucratitis. Vele zaken worden op provinciaal niveau geregeld. Regionaal gelden dus andere regels.

4. Noord is niet gelijk aan Zuid. Noord- en Zuid-Vietnam zijn geen aparte landen, maar hebben wel een andere cultuur en invloedssfeer. Het noorden is meer gesloten en traditioneel, terwijl centraal en zuidelijk gelegen steden als Da Nang en HCMC meer westers en toegankelijk zijn.

5. Laat je verrassen. Vietnamezen hechten belang aan tradities en ceremonies. Soms heeft een vergadering op hoog niveau meer weg van een festival dan van een meeting.

6. Laat je ondersteunen. Onderschat de steun van je eigen overheid niet, zeker niet in een verre markt. FIT en de ambassade zijn er om te helpen en kunnen vele deuren openen. Doe je mee aan internationale tenders of wedstrijden, dan verlenen zij ook uitstekend lobby-werk.

Meer sectornieuws

Agenda