Sint-Truiden wint prijs “Slimste Stad” met stads-app

De stad Sint-Truiden wint de “Agoria Smart City Award” met de stads-app “Sint-Truiden”. De app is uniek in Vlaanderen omdat hij de elektronische identiteitskaart digitaliseert. Concreet betekent het dat elke Truienaar zijn of haar identiteitskaart kan verbinden met de app. Vragen aan het stadsbestuur, meldingen over overlast, bestellingen bij handelaars, aanvragen voor officiële documenten, … het kan allemaal.

Het unieke van de app is de mobiele identiteitskaart. De diensten die de stad aanbiedt, zijn immers grotendeels gebaseerd op de identiteit van de inwoners. De applicatie is de eerste implementatie van beveiligde e-ID-toepassing in Europa op smartphone.

Sint-Truiden is niet de eerste stad met een stads-app, maar wel de eerste stad in Vlaanderen waar alle burgers in één digitale gemeenschap met elkaar kunnen communiceren. Door de koppeling met de elektronische identiteitskaart maakt de applicatie de identiteit van de burgers mobiel. Het heet de meest geavanceerde all-in-one lokale app te zijn die vandaag beschikbaar is.

Agoria reikte de “Smart City Awards” voor de vierde keer uit. Naast Sint-Truiden werden ook vier andere steden bekroond. Zo brengt Brugge via slimme bromfietsen het bovengronds parkeren in kaart, gaat Brussel voor een betere verkeersdoorstroming en minder luchtvervuiling door slimme verkeerslichten, beheert Gerpinnes (Henegouwen) zijn begraafplaatsen on-line en installeerde Musson (Luxemburg) slimme meters voor water en elektriciteit.

Ook Ericsson en Corda Campus kregen een prijs. Zij lanceerden vorig jaar de eerste 5G-Life Campus in Hasselt om innovatieve applicaties op 5G-technologieën uit te testen.

Meer sectornieuws

Agenda