Drie handige tips om vacatures te vullen

De arbeidsmarkt staat in brand. Werkgevers krijgen nog maar moeilijk hun vacatures gevuld. Het aantal vacatures dat op jaarbasis aan VDAB gemeld wordt ligt al sinds medio 2016 onafgebroken boven de 200.000 stuks. En die stijging houdt nog steeds aan. Uit de studie knelpuntberoepen van VDAB blijkt dat hoe langer hoe meer beroepen een knelpuntkarakter krijgen en om diverse redenen moeilijker ingevuld geraken. Ofwel zijn er onvoldoende kandidaten op de arbeidsmarkt om op het aanbod in te gaan, ofwel beschikken ze niet kant en klaar over de nodige vaardigheden om onmiddellijk in de aangeboden vacature aan de slag te gaan. Werkgevers die vacatures in hun bedrijf hebben, zeker als het om mensen met technische profielen gaat, weten vooraf dus dat ze flink aan de bak moeten om een geschikte nieuwe medewerker te vinden.

De concurrentie om nieuwe medewerkers binnen te halen, wordt steeds groter. Werkgevers pakken almaar meer uit met creatieve formules om mensen aan hun bedrijf te binden. We kijken al lang niet meer verbaasd op als medewerkers een extra premie ontvangen als ze met een geschikte collega komen aandraven of als in eerder onverwachte sectoren als schoonmaak of bouw er bedrijfswagens aangeboden worden. Op termijn wordt de vraag van onze arbeidsmarkt echter zo groot, dat ook aan die extra’s onherroepelijk een einde zal komen. Werkgevers die nieuwe mensen zoeken zullen steeds beter moeten nadenken met welke vaardigheden en competenties ze die kunnen invullen in een arbeidsmarkt die met de dag krapper gaat worden.

Bezin eer je begint, is een devies dat steeds meer een noodzaak zal worden als je nieuwe mensen zoekt. Met deze 3 tips neem je alvast een goede start:

  • Publiceer de juiste vacature.

Nogal wiedes hoor ik je denken. Maar in vele gevallen is het niet zo voor de hand liggend. Als medewerkers vertrekken of er komt een plaats open, hebben we nogal eens de neiging om voor de nieuwe vacature knip- en plakwerk toe te passen van voorgaande wervingsacties. Logisch, want je wil natuurlijk zo snel mogelijk de opengekomen plaats weer invullen. Neem toch maar even de tijd om te zien of je niet op een andere manier een nieuwe medewerker kunt vinden. Misschien loopt die al rond in je bedrijf en kun je via een interne werving of promotie meteen iemand vinden die vertrouwd is met je bedrijf en manier van werken. Koppel daar een opleiding aan vast en je zult snel resultaat boeken. Er zijn tal van on-line opleidingen beschikbaar die mensen zowel tijdens als buiten de werkuren kunnen volgen om zichzelf op korte termijn bij te scholen. Geef wat extra aandacht aan bijkomende vaardigheden en je kunt iemand werven die voldoet aan het profiel dat de job over enkele jaren zal nodig hebben. Door interne mensen de kans te geven creëer je ruimte op andere plaatsen in je bedrijf, waar het misschien gemakkelijker en goedkoper is om nieuwe mensen te vinden.

  • Het schaap met 5 poten bestaat niet.

Elke werkgever zoekt een perfecte match voor zijn vacature. Daar is niks mis mee. En je wordt er allicht al helemaal lyrisch van als je nieuwe medewerker nog een extra kan toevoegen aan je wensen en selectiecriteria. Maar in een krappe arbeidsmarkt is het niet evident om iemand te vinden die naadloos in de openstaande job kan stappen. Denk daarom goed na over de kennis en vaardigheden die echt nodig zijn om de job uit te voeren. Stel daar prioriteiten in. Je kunt niet eindeloos blijven eisen dat mensen op alle vlakken ruim voldoen aan je eisen. Verspreid ook geen vacatures waarvan je vooraf weet dat je al tevreden zult zijn als iemand voor een bepaald percentage aan die eisen voldoet. Draai het eens om en schrijf een vacature op maat van de mensen die op de arbeidsmarkt aanwezig zijn: welke kennis moeten ze hebben en moet die dan door diploma’s gestaafd zijn of vind je mensen die het al doende hebben geleerd ook waardevol, met welke vaardigheden hebben ze voldoende potentieel om aan de job te beginnen en hoe kunnen ze zichzelf laten groeien in de job. Neem de moeite om die competenties en vaardigheden ook duidelijk te vermelden. Een schaap met 5 poten zul je niet meteen vinden, maar met wat inspanning en goede tactische keuzes, kun je er wel een maken.

  • On-line werven verhoogt je kans op succes.

Van de 11 miljoen Belgen zijn er bijna 10 miljoen actieve Internet-gebruikers. Dat biedt een gigantisch potentieel. Belgen surfen zowel tijdens de week als in het weekend en noemen zichzelf ook actieve gebruikers van sociale media. Er ligt dus een brede markt open voor je bedrijf om vacatures on-line bekend te maken. Je maakt grote kans dat mensen die vacature ook actief gaan delen in hun netwerk, waardoor je mogelijk kandidaten bereikt waar je niet meteen aan dacht. Je vacature on-line publiceren heeft ook het grote voordeel dat je die permanent kunt aanpassen en bijwerken. Je kunt de inhoud dus steeds afstemmen op het aanbod van de arbeidsmarkt. Of je kunt, zoals bij VDAB, je vacature koppelen aan een databank met C.V.’s van mensen die op zoek zijn naar een uitdagende baan. Overloop de C.V’s op het moment dat het je past en neem rechtstreeks contact op met potentiële kandidaten. Je creëert op die manier voor jezelf extra mogelijkheden om nieuwe mensen te vinden. En op het on-line platform van VDAB kun je ook gemakkelijk feedback geven over je vacature en de kandidaten die er op afkwamen. Dat zorgt er voor dat je bij volgende wervingscampagnes nog scherper op de juiste doelgroep kunt afstemmen en je werving efficiënt en doeltreffend kunt organiseren.

Je vindt op vdab.be/werkgevers nog meer tips om je vacatures aantrekkelijk te publiceren en geschikte kandidaten te vinden.