Ford wil noodstop in rij-opleiding

In 2017 zijn volgens verkeersinstituut VIAS 620 verkeersdoden op de Belgische wegen gevallen. Dat zijn er 17 minder dan in 2016. Elke verkeersdode blijft er evenwel één te veel.

Ford investeert daarom al vijftien jaar wereldwijd in “Ford Driving Skills for Life”, een gratis programma om jonge chauffeurs te leren om veiliger aan het verkeer deel te nemen. Ook in België gaat “Driving Skills for Life” zijn vijfde jaar in, met intussen 2.910 deelnemers op de teller. De professionele instructeurs van Ford Lommel Proving Ground, die de jongeren begeleiden tijdens de “Ford Driving Skills for Live”-events, stellen al hun ervaring ter beschikking en focussen tijdens de opleiding op vier aspecten die aan de basis liggen van 60% van alle verkeersongevallen: het herkennen van gevaren, de controle over de auto, snelheids- en afstandsbesef en de impact van afleiding aan het stuur.

Tijdens de voorbije edities van “Ford Driving Skills for Life” in België viel het de instructeurs op dat het pover gesteld is met de noodstop, de wagen volledig en veilig tot stilstand brengen tijdens een noodsituatie. De vaststellingen van de instructeurs werden bevestigd door een rondvraag bij de deelnemers: 82% van hen gaf aan een noodstop niet te hebben aangeleerd tijdens de rij-opleiding, terwijl niet minder dan 83% tijdens het rijden al eens te maken kreeg met een situatie waarin een noodstop noodzakelijk was. De op het eerste gezicht eenvoudige taak - het correct leven uitvoeren van een noodstop - zou dus heel wat ongevallen kunnen vermijden. 97% van de ondervraagden vond zelfs dat de noodstop in de rij-opleiding hoort te zitten.

Ford België heeft zich daarom tot doel gesteld het correct uitvoeren van een noodstop in rechte lijn in de rij-opleiding te doen opnemen. De invoerder vraagt nu aan zoveel mogelijk partijen om een charter te ondertekenen om de mobiliteitsminister op de verschillende beleidsniveaus van ons land daartoe te bewegen.