Duizend extra laad- en tankpunten voor milieuvriendelijke voer/vaartuigen

De komende twee jaar komen er in Vlaanderen, het Brussels Gewest en Nederland meer dan duizend laad- en tankpunten bij voor personenwagens, elektrische taxi’s, elektrische bussen, vrachtvervoer en binnenvaartschepen. Eenentwintig projecten krijgen in het kader van het Europees project BENEFIC samen 5,3 miljoen euro steun voor(ultra-)(snel)laadinfrastructuur, tankstations voor LNG, CNG en waterstof alsook walstroominstallaties.

De duizend extra laad- en tankpunten die er, dankzij BENEFIC, in Vlaanderen, Brussel en Nederland bijkomen, voegen zich bovenop het publieke laadpalenplan met vijfduizende laadpunten dat in Vlaanderen tegen 2020 wordt uitgerold.

BENEFIC is een innovatief project door zijn grensoverschrijdende samenwerking en de brede waaier aan brandstoftechnologieën die binnen het project aan bod komen. Het is ook uniek door de aanpak waarbij met Europese middelen een projectoproep voor publieke en private partijen werd georganiseerd. Op die manier krijgen investeerders de kans om op een laagdrempelige manier projecten te realiseren. 

BENEFIC is onderdeel van het EU-programma “Connecting Europe Facility”, gefinancierd door de Europese Commissie. Het Vlaams Departement Omgeving coördineert het project.

De geselecteerde projecten omvatten walstroomvoorziening voor de binnenvaart in Vlaanderen (Havenbedrijf Antwerpen), elektrische bussen voor passagiersvervoer in Vlaanderen (Brussels Airport Company), een opstartproject met elektrische bussen in Vlaanderen (De Lijn), snelladers voor elektrische taxi’s in Vlaanderen (Fastned), snelladers in Nederland, Vlaanderen en het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (Fastned), snelladers in Nederland en Vlaanderen (OrangeGas), H2-corridor in Nederland (OrangeGas), Bio-CNG in Vlaanderen (OrangeGas), ultra-snelladers in Nederland en Vlaanderen (PitPoint), snelladers in Nederland (PitPoint), elektrische bussen in Vlaanderen (PitPoint), CNG in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (PitPoint), laadinfrastructuur in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest (PitPoint), CNG in Nederland (PitPoint), snelladers in Vlaanderen (PitPoint), elektrische bussen in Nederland (EBS Public Transportation), snelladers voor elektrische taxis’s in Vlaanderen (Blue Corner), L-CNG in Vlaanderen (Drive Systems), laadpunten voor off-street parkings in Vlaanderen (Blue Corner) en laadpunten voor Brussels Airport in Vlaanderen (Blue Corner).