Volkswagen Group investeert 3,5 mijlard euro in digitaliseringsstrategie

Volkswagen Group bouwt een concernbreed platform en digitale services voor het Volkswagen We-ecosysteem. Het doet dat omdat de auto zich zal ontwikkelen als het centrale knooppunt in het Internet of Things (IoT). Tot 2025 heeft de autoconstructeur voor maximaal 3,5 miljard euro aan digitaliseringsinvesteringen gepland.

Bedoeling is zichzelf als autobouwer om te schakelen naar een mobiliteitsaanbieder met een volledig geconnecteerde voertuigenvloot. Binnen dat geheel worden de klanten deel van een ecosysteem, dat de constructeur tot Volkswagen We heeft gedoopt.

Vanaf 2020 introduceert Volkswagen een herziene, eenvoudige IT-architectuur in de I.D.-familie van elektrische auto's. De architectuur zal afstand doen van besturingssystemen met software die specifiek afkomstig is van de fabrikant, waarvan er vandaag tot zo'n zeventig in het voertuig aanwezig zijn. In plaats daarvan zal de intelligentie van het voertuig zich concentreren op enkele host computers met uniforme programmeertalen. De software zal door één enkele leverancier worden toegeleverd: de klant zal de diensten op basis van het nieuwe automobiele besturingssysteem "vw.OS" beleven.

Vanaf 2020 zal Volkswagen zijn hele vloot connecteren. Momenteel geraken ongeveer 1,5 miljoen voertuigen op het Internet zonder on-line verbinding dankzij de montage van Volkswagen Connect. Om het ecosysteem zo open en toegankelijk mogelijk te houden, heeft Volkswagen zijn distributiemodel aangepast. De nieuwe dealer-overeenkomsten maken het voor het eerst mogelijk om rechtstreeks met de klant in contact te treden, dit gedurende de hele levenscyclus van de auto.

Ruggengraat van het ecosysteem wordt het concernbrede One Digital Platform (ODP). Het is gebaseerd op cloud-technologie en verbindt voertuig, klant en services. Via het ODP connecteert de nieuwe IT-architectuur van het voertuig met de diensten van Volkswagen of externe partner die in het ecosysteem van de constructeur worden geïntegreerd.

Meer info: http://www.volkswagen.com.

Meer sectornieuws

Agenda