Start it @KBC wil van België walhalla voor govtech maken

Accelerator Start it @KBC wil start-ups in govtech vanuit de hele wereld naar België halen. Govtech is een relatief jonge discipline. De concentratie van internationale instellingen maakt van ons land de ideale omgeving om start-ups te laten groeien. Wat Londen is voor fintech, Boston voor medtech en Israël voor hardware, kan België worden voor govtech, zo luidt het.

In de Verenigde Staten gooien govtech start-ups als OpenGov en Quorum hoge ogen. Ze transformeren overheden en loodsen hen het digitale tijdperk in. In Europa is govtech nog grotendeels braakliggend terrein.

De razendsnelle technologische vooruitgang stelt ook overheden, zowel lokaal als nationaal en internationaal, voor gigantische uitdagingen. Maar hun omvang en hun structuur staan innovatie soms in de weg terwijl ze toch moeten inspelen op de evolutie die de samenleving rondom hen ondergaat. Start-ups kunnen een belangrijke rol spelen in het ondersteunen van de overheid. Denk in eigen land maar aan Citizenlab, een start-up die intussen al tientallen steden en gemeenten helpt om, via digitale kanalen, de betrokkenheid van hun burgers te vergroten.

De markt voor govtech start-ups is meestal beperkt tot de nationale en lokale overheden. In België is de markt evenwel veel groter omdat het land nog eens de thuishaven is van de meerderheid van de Europese instellingen en van de NAVO. Bovendien heeft België niet één, maar zes regeringen.

Om govtech start-ups warm te maken voor België, lanceert Start it @KBC een internationale oproep. Die zal onder andere verspreid worden via GAN, het Global Accelerator Network, het grootste netwerk van acceleratoren ter wereld waarvan Start it @KBC deel uitmaakt.

Geïnteresseerde start-ups kunnen zich kandidaat stellen en - net zoals andere start-ups - hun dossier indienen via www.startit.be. De eerstvolgende deadline is 18 september 2018.

Meer sectornieuws

Agenda