Green Deal Brouwers zet in op duurzamer watergebruik

Op initiatief van Vlaams minister van Omgeving, Natuur en Landbouw Joke Schauvliege sluiten negen brouwerijen een Green Deal met de Vlaamse overheid. De ondertekenaars van de Green Deal Brouwers engageren zich om het waterverbruik bij het brouwen van bier tegen 2020 te verminderen. Mede-initiatiefnemer is Fevia Vlaanderen, de federatie van de Vlaamse voedingsindustrie.

Negen brouwerijen engageren zich in dit project, met name AB InBev, Alken-Maes, Cornelissen, De Halve Maan, Duvel Moortgat, Haacht, Het Anker, Huyghe en Verhaeghe-Vichte. Met deze Green Deal willen ze het engagement van de sector versterken en benadrukken. De brouwerijen worden in deze oefening bijgestaan door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM), het departement Omgeving en het Vlaams Kenniscentrum Water (Vlakwa). De partners zullen samen een lerend netwerk vormen dat knelpunten in het verminderen van het waterverbruik aanpakt.

Green Deals zijn een initiatief van de Vlaamse minister van Leefmilieu om bedrijven en sectoren verder te “vergroenen”. Het gaat om vrijwillige overeenkomsten tussen (privé) partners en de Vlaamse overheid om samen een groen project na te streven. Bedrijven en organisaties kunnen zelf voorstellen voor een deal aandragen en de overheid engageert zich om knelpunten die vergroening belemmeren, aan te pakken.

De Green Deal Brouwers is de derde in de rij die wordt opgestart, na de Green Deal Gedeelde Mobiliteit en de Green Deal Circulair Aankopen.

Meer sectornieuws

Agenda