Kenniscentrum Sirris lanceert Data & AI Competence Lab

Kenniscentrum Sirris lanceert het Data & AI Competence Lab. De experten en het virtuele platform begeleiden Belgische ondernemingen om de innovatiekansen die data-analyse en artificiële intelligentie bieden, te ontdekken en te grijpen.

Voor alle duidelijkheid: het Data & AI Competence Lab draait niet om theoretische opleidingen. Een team van AI-experten, dat de context waarin de onderneming actief is goed aanvoelt, helpt het bedrijf de eerste stappen in AI te zetten. Maar ook bedrijven die al ver gevorderd zijn met industriële toepassingen van AI kunnen bij Sirris aankloppen. De experten helpen de processen en producten in kaart te brengen waar het bedrijf met data-analyse kan innoveren.

Het team van AI binnen het Data & AI Competence Lab van Sirris stelde verder Starter Kits samen met didactisch materiaal op maat van de industrie: concrete voorbeelden van hoe bedrijven data op innovatieve wijze hebben gebruikt, modellen en methodes die hun nut al bewezen, informatie over welke processen bedrijven het best uitrollen, de wetgeving omtrent data, best practices, … Maar de Starter Kits omvatten ook kant-en-klare code en scripts die ondernemingen meteen kunnen gebruiken. Bedrijven die de Starter Kits aanvragen, kunnen met andere woorden zelf met hun eigen data experimenteren.

Naast de Starter Kits kunnen bedrijven zich rechtstreeks  wenden tot één van de data-experten van Sirris. Zij beantwoorden de vragen van ondernemingen en begeleiden hen bij meer specifieke projecten.

Dienstenbedrijven en ondernemingen actief in de B2C-sector hebben al langer het belang van data-analyse en het proactief beheer van data ontdekt, al was het maar voor marketing-doeleinden. Helemaal anders is het in de maakindustrie waar veel industriële ondernemingen nog hun eerste stappen moeten zetten. Het kenniscentrum vermijdt bewust de term Big Data. In een groot aantal van de gerealiseerde projecten lag de essentie van het werk in het feit bedrijven te helpen de data waarover ze beschikten, in kaart te brengen om ze daarna te leren structureren, op te schonen en, ten slotte, de beste methodes te identificeren om ze om te zetten.

Sirris organiseert vanaf januari 2019 een nieuwe cyclus van zijn master course “Data Innovation beyond the hype”. De cyclus draait specifiek rond technologische innovatie op basis van data.

Meer sectornieuws

Agenda